Once in a lifetime: 11 pozorišnih predstava vrednih putovanja  

Tekst:  Maja Bunčić

Jedinstvena lokacija, nesvakidašnja produkcija, istorijska pozadina – šta je to vredno poseti čuvenom West Endu i Brodveju?
Pozorišne predstave imaju poseban način spajanja ljudi kroz spektakularne – a neretko i energične nastupe nabijene emocijima, koji slave ljudski talenat. U našem tehnološki domininatnom svetu u kome su ekrani i društvene mreže zamenile previše stvari, postoji ipak nešto posebno što gledanje pozorišne predstave čini dragocenim – u tome (verovali ili ne) veliku ulogu ima potpuna prisutnost u trenutku.
Fantastična je činjenica da se prva pozorišna predstava odigrala u drevnoj Grčkoj pet vekova pre nove ere, a potom i da je u renesansom periodu ova vrsta umetnosti procvetala doživevši transformaciju sa pojavom novih žanrova kao što su tragedija i komedija, te sa naglašavanjem individualnosti i kreativnosti u glumi. Bogata istorija bila je temelj za danas visoko razvijenu formu igre, kao inspiraciju za impresivnu produkciju i kostimografiju, ali i eksperimentalnost i inovativnost, kakvu već decenijama imamo priliku da vidimo na Off-Off Brodveju.
Međutim, najpopularnije pozorišne predstave širom sveta za koje su karte uvek rasprodate zapravo nisu nužno inovativne, poneke se u određnim slučajevima igraju i vekovima!
U nastavku vam otkrivamo u kojim svetskim pozorištima možete prisustvovati najspektakularnijim izvođenjima ovih velikih naslova.

1. "Hamilton" - Richard Rodgers Theatre, Njujork

U pitanju je predstava koja je osvojila više „Tony“ nagrada od bilo koje druge u istoriji, a trenutno se izvodi u „Richard Rodgers“ teatru u Njujorku. Govori o životu američkog osnivača države Aleksandru Hamiltona, a muziku je napisao Lin-Manuel Miranda. Srca publike i kritike ovo izvođenje je osvojilo zbog svoje originalne postavke koja kombinuje hip-hop muziku sa pričom o osnivaču SAD.

2. "The Phantom of the Opera" - West End, London

Iako je prošlo više od 30 godina od kada je ova predstava prvi put izvedena The Phantom of the Opera i dalje privlači gledaoce svojom zanosnom muzikom, spektakularnim scenskim prikazom i emotivnim nabojem. Ono što ovo izvođenje čini posebnom jeste scenski dizajn. Kostimi, scene i efekti su neverovatno dobro osmišljeni i izvedeni, pružajući gledaocima osećaj kao da su u potpunosti uronili u priču. 

3. "Lavirint" - Palazzo Versace, Dubai

Najmlađa na ovom spisku, ali ne i sa manjkom popularnosti i autentičnim iskustvom koju pruža publici. Predstava kombinuje različite elemente, uključujući ples, akrobatiku, pozorište i vizualne efekte. Glumačke izvedbe su takođe impresivne, sa umetnicima koji se prelivaju iz jednog lika u drugi,  demonstrirajući nam u isto vreme neverovatnu fizičku izdržljivost, te virtuoznost u plesnim i akrobatskim tačkama.

4. “Mačke" - Brodvej, Njujork

Kada je premijerno izvedena u Londonu 1981. godine, dobila je instant pozitivne kritike i nominacije za brojne nagrade. Nakon što je osvojila sedam Tony nagrada u Njujorku 1983, interes je dodatno skočio i postala je jedna od najdugovečnijih predstava u istoriji Brodveja. Nedavno je usledila pauza tokom prikazivanja „Mačaka“ u Americi, ali su sada ponovo aktuelne – samo, rezervišite kartu na vreme!

5. "Hamlet" - The Royal Shakespeare Company, Stratford-upon-Avon

RSC je osnovan davne 1879. godine i poznat je po svom angažovanju najboljih glumaca i reditelja, kao i po visokim produkcijskim standardima. Stratford-upon-Avon, rodni je grad Williama Shakespearea, autora ovog čuveog dela, što daje dodatnu težinu izvođenju baš u ovom gradiću na dva sata vožnje od Londona. Takođe, RSC-ove produkcije Hamleta poznate su po svojim inovativnim pristupima i rediteljskim interpretacijama, koje doprinose održavanju i modernizaciji ovog klasika.

6. "Les Miserables" - West End, London

Kvalitet produkcije u „Les Miserables“ u West Endu je neuporediv u odnosu na druga pozorištia: scenski dizajn, osvetljenje, kostimi, glumačka izvedba i orkestarska pratnja su na maestralnom nivou. Svi ovi elementi pažljivo su usklađeni, kako bi stvorili predstavu koja će gledaocima pružiti nezaboravno iskustvo. Iako je zapravo muzika  ono što „Les Miserables“ čini tako posebnim. Kompozitor Claude-Michel Schönberg i tekstopisac Alain Boublil stvorili su neke od najpoznatijih muzičkih numera u istoriji teatra, poput „I Dreamed a Dream“ i „On My Own“.

7. "Kralj lavova" - Minskoff, Njujork

Zasnovana na istoimenom animiranom filmu kompanije Disney, ova veličanstvena produkcija sa nezaboravnim pesmama i impersivnim scenskim efektima, popularna je i zbog fantastičnih kostima i scenografije. Sa više od 200 izvođača i preko 400 kostima,”Kralj lavova“ gledaocima pruža nezaboravan vizuelni doživljaj. Kombinacija žive muzike, plesa i upečatljivih scena i kostima, čini da se publika oseća kao da je deo samog dešavanja.

8. "Questo nostro amore" - Teatro della Luna, Milano

Možda i najpoznatija predstava u Italiji, postigla je veliku popularnost zbog svoje duhovitosti, oštroumnosti i realnosti koju donosi u prikazu savremenih ljubavnih odnosa. Pored toga, Renato Pozzettoitalijanski legendarni je italijanski glumac, poznat po komici i šarmu koje unosi u svaku ulogu, a ujedno je i napisao i režirao ovaj komad – za koji su karte rasprodate mesecima unazad. 

9. "Tartuffe" - Théâtre de la Porte Saint-Martin, Pariz

Prvi put izvedena 1664. godine, i danas se igra širom sveta i smatra se jednim od najboljih Molijerovih dela zbog svoje duhovite i oštre kritike francuskog društva u 17. veku – koja ironično može da se primeni i na ovo savremeno. Uglednom pozorište „Théâtre de la Porte Saint-Martin“, poznato je po produkciji kvalitetnih i inovativnih pozorišnih predstava, a „Tartufa“ predstavlja u modernoj interpretaciji, zadržavši sve ključne elemente originalnog teksta, ali donosi nove ideje i inovacije.

10. "Samoubistva ljubavnika u Sonezakiju" - Kabuki-za, Tokio

Ova predstava je važna ne samo zbog svoje umetničke vrednosti i značaja za japansko pozorište, već i zbog istorijske pozadine. Nastala je u 18. veku, kada je bila zabranjena javna prostitucija, što je dovelo do brojnih samoubistava prostitutki i njihovih klijenata. Svoju popularnost do danas održala je zbog nesvakidašnjeg izvođenja u tradicionalnom stilu teatra bunraku, koji kombinuje glumu, lutke i muziku. Komad čini posebnom i njegova romantična i tragična priča o dvoje ljubavnika koji se odlučuju na samoubistvo kako bi izbegli društveno osudu i neprijatnosti koje bi im sledile zbog zabranjenog odnosa.

11. “Carmen” - Arena di Verona, Verona

U poslednjoj stavci malo varamo i među mjuzikle i predstave uvrštavamo i jednu operu, ali opravdano. Izvođenje opere Carmen u Veroni pod broj jedan posebnim čini sama lokacija. Amfiteatar, poznat i kao Arena di Verona, izgrađen je pre više od 2.000 godina i predstavlja impozantan spomenik antičke arhitekture. Ova pozornica poseduje kapacitet od oko 15.000 ljudi, što doživljaj čini potpuno nesvakidašnjim. Osim lokacije, igranje Carmen na ovoj lokaciji, diči se i samim kvalitetom izvođenja. Poznati svetski umetnici neretko su gosti predstave. Planirajte svoju posetu gradu tragičnih ljubavnika leti i rezervišite karte za doživljaj koji ćete pamtiti zauvek.
Foto: Promo

POVEZANE VESTI