Odlazak modne ikone – legendarni izgledi Slađane Miloševic koji su obeležili jednu mladost

Tekst: Milena Veselinović

Rok princeza, ikona novog talasa nekadašnje Jugoslavije, talentovana umetnica koja je rušila tabue.

Njeno ime vezujemo za muzičku slobodu, neobuzdanu energiju, a svojim doprinosom zauvek je izmenila kurs jugoslovenske pop i rock scene 80-ih godina prošlog veka.

Slađanu Milošević pamtićemo kao predvodnicu muzičkog bunta, hrabru ličnost koja je bila spremna da uzdrma margine konvencionalnog i donese svoju autentičnost na pozornicu. Na njenu pojavu nemoguće je bilo ostati ravnodušan, a gde god da se pojavila izazivala je podeljene reakcije publike. Ona je plenila lepotom, gracioznošću, neustrašivošću i stavom.

Gracija jugoslovenske diskografije

Sa pet godina primljena je u muzičku školu na odsek kvalira, a tokom svoje dugogodišnje karijere bila je muzičarka, kompozitorka i tekstopisac. Smatrali su je jednom od pionirki novog talasa i punk muzike na prostoru ex Yu. Njena karijera započela je sredinom 70-ih godina prošlog veka, a tokom 80-ih postala je jedna od najprepoznatljivijih zvezda na ovim prostorima sa hitovima poput ’’Fantastično putovanje’’, ’’Amsterdam’’, ’’Očigledno nije mi svejedno’’, ’’Seksi dama’’ koja je jedno vreme bila zabranjena za emitovanje na televizijskim i radio stanicama. Ostaće upamćeni i njeni nastupi sa čuvenim glumcem Draganom Nikolićem za pesmu ’’Imam sve’’ koju je pisala Marina Tucaković, kao i duet sa Dadom Topićem. Njen muzički stil oslikavao je kombinaciju punk elemenata, elektronske muzike i sofisticiranih melodija, što je u to vreme kada se pojavila predstavljalo pravu revoluciju na muzičkoj sceni.

Inspiracija koja je ostavila traga i u modnom svetu 

Uvek dominantna u svojoj zavodljivoj ekscentričnosti, nizala je hitove čim se pojavila u javnosti. Već nakon prve numere “Au, au’’ izborila se za svoje mesto pod zvezdama. Njen odvažni i prepoznatljiv modni izraz uticao je na generacije mladih postavljajući nove standarde u odevanju i frizuri. Od ekstravagantnih kostima koji su prigrlili androgenu estetiku, do odvažnih boja i nekonvencionalnih frizura, Slađana je za ono vreme postavljala nove standarde kako bi trebalo izgledati jedna medijska ličnost čiji je život obojen muzikom. Ona je bila simbol jedne slobodoumne, neustrašive generacije.

Kao heroina novog talasa, rušila je granice pred sobom, izazivala pojavom i živela znatno ispred svog vremena, puna inovacija i eksperimentisanja koji su obogatili njen kreativni izraz. Pamtićemo je po pesmama koje su nosile glas promene i predstavljale mlade željne lične slobode. Neprikosnovena u svom muzičkom opusu, bila je prava revoulcionarka i moderna heroina čije će nasleđe nastaviti da živi, podstičući nove generacije umetnika da tragaju za svojom autentičnošću baš kao što je činila i Slađana  – neustrašivo, strastveno i nezaboravno!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI