NOVEL tekstil – budućnost mode u jednoj ideji

Tekst: Danka Grubačić

Savremene tehnologije sve više prodiru i u modu i zato ove godine svi pričaju o pametnim i ekološki prihvatljivim materijalima koji će promeniti svet.

Alge, eukaliptus, jabučni pektin, paukova mreža – samo su neki od sastojaka na etiketi odeće budućnosti.

Iako je moda od početka nastajanja važila za industriju koja se tradicionalno oslanjala uglavnom na rad ljudi, poslednjih godina sve više se priča o njenim tehnološkim inovacijama. I tu pre svega mislimo na koncept održivosti. Kako bi svojim potošačima ponudili unapređeni proizvod sa dodatnim vrednostima, modni brendovi sve više se okreću modernim tehnologijama, uključujući blockchain, veštačku inteligenciju i virtuelnu stvarnost, no i pored toga ostaju jedni od najvećih neprijatelja ekologije. Naime, prema aktuelnom konceptu brze mode udeo sintetičkih vlakana sa nerazgradivim polimerima u proizvodnji odeće u celom svetu iznosi oko 72%, što modnu industriju svrstava na drugo mesto najvećih zagađivača planete, odmah posle nafte. Zato se jedna od najvažnijih inovacija koja utiče na njenu održivost odnosi na takozvani novel tekstil, iliti pametne tkanine koje donose ključne promene u procesu proizvodnje ali i odlaganja suvišne odeće.

I održivost je (modni) trend

Ako se pitate šta prestižne modne kuće (kojima svejedno dobro ide) imaju od prelaska na upotrebu novel tekstila, imajte u vidu da je njihova održivost takođe usmerena na profit jer – prelazak na materijale koji su apsolutno reciklabilni je rastući trend u svim industrijama, a trendovi u modi privlače više kupaca. Istovremeno, na taj način modni vladari konačno imaju priliku da isprave ono zbog čega u njih upiru prstom iz raznih udruženja za zaštitu prirode i životinja – da smanje svoj štetni uticaj na okruženje. Osim toga, inovativni materijali otvaraju dizajnerima nova polja kreativnosti, jer sve što osmisle može biti stvoreno na ekološki prihvatljiv način – od vlakana dobijenih od morskih algi, do kože uzgojene u laboratoriji. Vlakna morskih algi predstavljaju novu bazu sa kojom se kombinuju ostali materijali, najčešće celuloza dobijena iz stabla eukaliptusa koja služi kao funkcionalni supstrat u proizvodnji vrlo kvalitetnog liocela. Već sada postoje kompanije koje koriste tehnike za proizvodnju veganske kože od jabučnog pektina, kao i one koje su patentirale imitaciju super-jake paukove svile, materijal koji nastaje od šećera, vode i kvasca. Najbolje u celoj priči je to šte se neki, doskoro nespojivi materijali, sada mogu kombinovati u izradi.

Pametne tkanine u svim uslovima

Pored konvencionalne upotrebe, za izradu odeće, obuće i aksesoara, neke od novel tkanina stvorene su sa ciljem specifične namene, zbog čega se njihova primena proširuje i na druge oblasti kao što su zdravstvo, enterijer, sport i još mnogo toga, a sve zahvaljujući tome što inovativni tekstil ima sposobnost da reaguje na uslove iz okoline. U pametni tekstil ugrađuju se nanotehnologije ili provodljive niti koje imaju sposobnost prilagođavanja promenljivim vremenskim uslovima, kontrole temperature, regulisanja vlage, pa čak i praćenje vitalnih znakova i performansi pojedinca u segmentu odeće za sport i rekreaciju. Tu je i povećana funkcionalnost u smislu veće udobnosti, prozračnosti i izdržljivosti.

Posledice upotrebe novel tekstila su višestruke i dalekosežne. Sa njima se automatski smanjuje upotreba materijala dobijenih od plastike, direktno se utiče na očuvanje životinja i prirode, a njihova tekstura, kao rezultat digitalnog štampanja materijala u slojevima, ima avangardnu privlačnost. Ipak, krajnja vrhunska vrednost ovih tkanina budućnosti jeste njihova apsolutna biorazgradivost, zbog čega se predviđa da će potražnja za njima naglo porasti u 2024, a da će do 2025. njihovo tržište vredeti više od 5,55 milijardi dolara.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI