New York FW 24 – 11 novih trendova koji će biti aktuelni tokom jeseni

Tekst: Milena Veselinović

Na nedavno završenoj Nedelji mode u Njujorku, modna inspiracija za jesen 2024. otkrila je svoj svestrani karakter kroz kolekcije koje slave bezvremenost, funkcionalnost i slojevitost.

Danas iako su trendovi neretko plasirani od strane poznatih ličnosti, filmova i serija, modne piste ipak drže svoj status ultimativnog izvora kreativnosti koji rado prepisujemo na našu svakodnevicu. Osvrnuli smo se na neka najupečatljivija izdanja i predloge dizajnera kako bismo vam predstavili 11 trendova koji obećavaju transformaciju vašeg stila.

Vatrena crvena: Od bordo nijansi, preko tople boje burgudnca do purpurnih tonova, jesen tradicionalno favorizuje tamnije nijanse koje su dovoljno vibrantne da unesu osveženje u svaki tmurni dan. Ove godine, dizajneri poput Caroline Herrera i LaQuan Smith idu korak dalje i biraju hrabriju i svetliju nijansu kao crvenu sezone. Balon suknje: Očekivano ili ne, ove jeseni balon suknje najavljuju svoj veliki povratak, a dizajneri poput Alline Liu i Christiana Siriana su im dali na značaju i uvrstili ih u svoje kolekcije. Upravo bi predstojeća jesen 2024. mogla biti sezona kada će ovaj komad konačno zavladati modnom scenom. Zabavni karo dizajn: Kockasti uzorci dobijaju novi obrt zahvaljujući kolekcijama Peter Do koji se inspirisao Helmut Langom, Tanner Fletcheru i novom brendu Taottao. Od izraženih detalja do slobodnog miksanja različitih uzoraka, karirano je sve samo ne dosadno.

Vežite mašnu, polećemo: I ovaj trend mašni u svim varijacijama i oblicima, vraća se na velika vrata, od traka za glavu do ravne obuće, ukrašavajući odevne predmete sa dozom razigranosti. Mob wife: Krzna, boje, dramatičnost! Ova popularna estetika sa ogromnim kaputima i luksuznim dodacima u vidu raskošnih aksesoara, ogrlica, prstenja, narukvica i naočara, nagoveštava da je više od prolaznog trenda, spajajući naglašenu ekstravaganciju sa novim, modernim pristupom. Svila i još svile: Malo toga može izgledati tako elegantno i sofisticirano kao lepršava, kvalitetna haljina koja se preliva u slojevima i elegantno dodiruje pod. Silky drape, tehnika modnih kreatora koja donosi eleganciju kroz talasaste siluete tkanine, obećava da će biti ključni element garderobe, dodajući volumen, oblik i vizuelnu privlačnost odeći. Ovaj trend zapazili smo na revijama Kallmeyer, Maria McManus ali Collina Strada i Jason Wu.

Da li me vidiš ili ne: Ultra-prozirni komadi koji otkrivaju više nego što sakrivaju igraju se sa konceptima slobode i eksponiranosti. Viđali smo ih na revijama Tory Burch, Christian Cowan ali i Proenza Schouler. Ovi transparentni outfiti umeju biti izuzetno upečatljivi, a pravilan izbor stilizovanja sheer haljina, bluzi ili suknji uključuje kombinaciju sa oversize krojevima blejzera i kaputa koji se mogu prebaciti preko za dodatni dodir prefinjenosti. Karneri su ponovo u modi: Volani se vraćaju u mekšoj, suptilnijoj formi no ikad, od crnih ležernih kragni do suknji ukrašenih volanima koji formiraju cvetove. Ove komade pronaći ćete u kolekcijama Bach Mai, Batcheva i Area.

Jesen 2024. donosi miks tradicije i inovacija, pružajući svakom individualcu priliku da u svoj svet stila unese elemente koji odzvanjaju ličnim izrazom i kreativnošću. Od hrabrih boja do sofisticiranih silueta, svaki od ovih trendova nudi novu dimenziju izražavanja, potvrđujući da moda daje prostora da ispričamo svoje priče.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI