Neružičasta istina o ozempiku

Tekst: Milena Veselinović

Moram priznati da sam ostala u blagom šoku kada sam se prvi put susrela sa ovim trendom mršavljenja.

. Istina je da nam internet često servira nerealna očekivanja i podigne lestvicu visoko, naročito jer živimo u eri Instagram i TikTok filtera koji menjaju fizionomiju lica i tela, svi su savršeni, flawless i lepi. Više no ikad postali smo podložni suludim eksperimentima i idejama koje neretko sa sobom nose ozbiljne rizike.

Želim da smršam…

I to je ok. Legitimno je pravo i sloboda pojedinca da želi da se menja. Trend ispijenih manekenki nikad nije utihnuo, a nametnuti standardi celebrity lepotica umeju prilično da uzdrmaju svest i iskrive sliku o nama samima, hteli mi to ili ne. Ne moramo svi biti mršavi, i bilo bi idealno kada bi se donela uredba o tome na svetskom nivou. Ovo bi bila deklaracija prema kojoj bi se svakom ljudskom biću ostavila sloboda da uživa u svom telu, da ga prigrli i voli onakvo kakvo je, bez pritisaka da nešto mora jer viralni TikTok trendovi tako nalažu.

Šta je ozempik?

Ova vruća tema izaziva rasprave i energične reakcije kada god se pokrene priča o njoj. Ozempik je prvenstveno namenjen lečenju dijabetesa II, a izaziva gubitak težine. Plastični hirurg Jennifer Levine objašnjava da je ovaj semaglutid utiče na metabolizam stvaranjem privida smanjenog apetita, jer se hrana duže zadržava u želucu. Osobe imaju dugotrajan osećaj sitosti zbog usporenog rada sistema za varenje, ređe jedu pa brže gube kilograme. Ok, zvuči kao lagana nauka, međutim, da li je zaista tako? 

Koliko je rizično ovako naglo mršaviti?

Doktori su saglasni u jednom, a to je da nagli gubitak kilograma nije zdrav po organizam. Brzo mršavljenje dovodi do smanjenja volumena lica, kao i smanjenu proizvodnju kolagena i elastina. To implicira pojavu ozempic face fenomena koji se ogleda u vidno mršavom, iscrpljenom licu, opuštenoj koži koja je suva i beživotna. U želji da smršate, dobili biste efekat nalik ubrzanom starenju kože. Zašto ga onda koristiti? Neke od posledica koje se mogu javiti usled upotrebe ozempika, jesu smanjeni unos vode i proteina, otežani rad bubrega i upala organa za varenje. Pitamo se da li je sve vredno toga?

Zaustavite planetu…

Opsednutost vitkom linijom nije novina, uostalom zašto ikoga kriviti ako želi da radi na svom telu. To je njegovo puno pravo. No, instant rezultati, bockanje iglicama i gutanje tabletica sa sobom često nose i onu drugu, bolnu stranu medalje.  Nisu trajni, a kilogrami se uvek vraćaju. Potrebno je da se saberemo i nađemo bezbedniji, alternativni pristup.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI