Nega problematične kože koja će dati rezultate – iskrena priča o aknama

Tekst: Milena Veselinović

Putovanje ispunjeno usponima i padovima, nadama i razočaranjima – borba protiv akni je često više od estetskog problema.

Ovaj tekst nije samo priča o nesavršenostima, već i putokaz kroz lavirint različitih tretmana i saveta, baziran na iskustvima i naučnim saznanjima, koji vodi ka čistom i zdravom tenu.

Šta izaziva akne i koji tipovi postoje?

Borba protiv komedona može biti dugotrajna i frustrirajuća. Za neke, put do čistog lica uključuje brojne posete dermatologu i isprobavanje raznih tretmana. No, bez obzira na uloženi trud, većina nas će se povremeno suočiti sa neželjenim bubuljicama. Iako svi imamo jedinstven tip kože, način života i genetsku istoriju, one mogu biti rezultat kombinacije faktora: prekomerne proizvodnje sebuma, začepljenja pora, prisustva bakterija i upala. Hormonske promene, stres, ishrana, i određeni kozmetički proizvodi mogu pogoršati situaciju. Razumevanje ovih uzročnika je prvi korak u efikasnoj borbi.
Postoji više vrsta akni, svaka sa svojim uzrocima i tretmanima. Fungalne obično izazivaju svrab, cistične mogu ostaviti ožiljke, a hormonalne nastaju zbog prekomerne proizvodnje sebuma. Nodularne su posebno teške i zahtevaju medicinski tretman.

Sastojci koji su se pokazali efikasnim

Iako su faktori za pojavu nepravilnosti individualni, postoje određeni kozmetički sastojci koji dokazano pomažu njihovo smanjivanje ili potpunu eliminaciju. Retinoidi: topički retinoidi, kao što je tretinoin, su zlatni standard u lečenju akni. Oni pomažu u čišćenju pora i smanjenju upala, ali sa njima se savetuje oprez jer su jaki. Salicilna kiselina: ova beta-hidroksi kiselina (BHA) deluje tako što prodire u pore i pomaže u razgradnji masnoće koja ih začepljuje. Benzoyl Peroxide: efikasan u borbi protiv bakterija koje uzrokuju komedone, smanjuje upale i čisti pore. Alfa-hidroksi kiseline (AHA): pomažu u eksfolijaciji mrtvih ćelija, čime sprečavaju njihovo nakupljanje i iritaciju pora.

Prevencija i ispravna rutina

Postoje izvesni načini koji mogu sprečiti formiranje upalnih procesa. Tu spadaju redovno jutarnje i večernje umivanje, čišćenje nakon treninga, skidanje šminke, a sve uz pravilan izbor čistača koji sadrži neki od preporučljivih sastojaka poput salicilne (Clinique Acne Solution Clearing Gel), mlečne ili glikolne kiseline, benzoil peroksida ili neki od blažih čistača sa umirujućom aloe verom (Youth to The People Superfood Cleanser). Ako je koža sklona nastanku bubuljica, ne preporučuje se preterana eksfolijacija koja je može dodatno iritirati. Umesto toga savetuju se hemijski pilinzi poput Paula’s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant koji će pročistiti pore i ujednačiti teksturu. Redovno menjajte peškire za lice kao i jastučnice. Hidratacija je podjednako važna kao i čišćenje, jer pogrešan izbor proizvoda može izazvati začepljenje pora. Birajte proizvode koji provereno deluju na nepravilnosti i sprečavaju nastanak novih. La Roche Posay Effaclar Duo + M krema je namenjena masnoj koži, sklonoj aknama sa vidljivim rezultatima već nakon 8 sati od prve upotrebe. Za ciljane tretmane koristite CosRX flastere za bubuljice ili Kiehl’s Acne-Clearing Pimple Patch tretman na bazi salicilne kiseline.
Prevencija je od izuzetnog značaja. Redovna i blaga čišćenja, izbegavanje agresivnih pilinga, izbor nemasnih kozmetičkih proizvoda, i balansirana ishrana su presudni u sprečavanju nastanka novih akni.

Nauka i strpljenje u službi lepote

Nega problematične kože zahteva strpljenje i doslednost. Uz pravilan pristup, savete sertifikovanog dermatologa, korišćenje naučno potvrđenih tretmana i prevenciju, moguće je postići značajna poboljšanja. Važno je zapamtiti da je svaka koža jedinstvena, te ono što funkcioniše za jednu osobu ne mora nužno biti delotvorno za nekog drugog. Ključ je u prilagođavanju i pronalasku vašeg idealnog rešenja. Sa pravim alatima i znanjem, put ka ujednačenom tenu bez nepravilnosti može biti manje trnovit i nadahnjujući.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI