Nega pre svega: Znamo da su kreme za zaštitu od sunca važne, a sada otkrivamo i koliko je proizvoda dovoljno da nanesete na kožu

Tekst: Milena Veselinović

Uobičajeno je mišljenje da letnji dani sa suncem, morem, peskom donose i potrebu za zaštitom kože od štetnih UV zraka. Međutim, SPF je potrebno koristiti tokom cele godine.

Upotreba krema za zaštitu je od naročite važnosti, ali da li znate koliko je zaista potrebno proizvoda da biste bili adekvatno zaštićeni? Hajde da otkrijemo.

Koliko SPF kreme je dovoljno?

Većina nas pretpostavlja da je dovoljno samo naneti kremu sa oznakom SPF 30 ili 50 i biti miran ceo dan. Međutim, stvarnost je nešto drugačija, i da bi dobili zaštitu navedenu na pakovanju, potrebno je naneti kremu u količini od dva miligrama po kvadratnom centimetru kože. U prevodu bi to negde značilo pola kašičice za lice i vrat, i oko 30 ml za ostatak tela. Da li ovoliko kreme zaista nanosimo u praksi? Verovatno da ne. Imajte na umu da kreme za zaštitu ne znače da se nakon što ih namažete možete bez ograničenja izlagati suncu. Naprotiv, i sa njima, potrebno je da budete odgovorni i vaše izlaganje svedete na minimum.

Kreme imaju različite SPF oznake – šta znači SPF 30 a šta SPF 50?  

U teoriji bi oznaka na boci trebalo da označava koliko puta duže možete ostati na suncu, a da ne izgorite, u direktnom poređenju sa kožom na suncu bez zaštitne kreme. Međutim, u praksi je ovo zaista teško ustanoviti i ne možemo baš da tvrdimo da je primenjivo. Upravo iz tih razloga, smatramo da je adekvatnije da znate da SPF 30 kreme propuštaju u proseku oko 3% UVB zraka, dok SPF 50 propušta oko 2%. Regulativa koja je primenjiva na kozmetičke proizvode u Evropi propisala je da je UVA zaštita u stvari 1/3 SPF-a koji je označen. Ovo napominjemo iz razloga što nekad na kremama nije naznačena količina UVA i UVB zaštite. Sa korejskim proizvodima to nije slučaj, i na njihovim proizvodima postoje naznake UVA zaštite, i označene su sa PA +++, na primer.

Kako, kada i koliko? 

Kremu za zaštitu od sunca nanosite svakog dana kada ste na otvorenom, kada ste u avionu, a naročito u gradskim šetnjama, ako boravite pored vode ili na planini. UV zraci prisutni su tokom cele godine, pa čak i u oblačnim danima i zimskim mesecima. Dermatolozi ističu da iako možda ne možete dobiti opekotine tokom zime, UV zraci i dalje mogu biti odgovorni za preuranjeno starenje kože i oštećenje DNK. Reaplikovanje je ključno! Nije dovoljno kremu naneti jednom i zaboraviti na nju. Stručnjaci preporučuju obnavljanje zaštite na svaka 2 sata, naročito ako se znojite, plivate ili provodite dosta vremena na suncu.

Kako odabrati pravi SPF?

Preporuka dermatologa je da ne koristite ništa manje od SPF 30, a optimalno bi bilo SPF 50, naročito ako provodite puno vremena na otvorenom. SPF 50 nudi značajno bolju zaštitu od UVB zraka, koji su glavni krivci za opekotine i rak kože. Kada su u pitanju puderi koji sadrže određeni SPF, postavlja se pitanje – koliko su oni efikasni? Uglavnom, tečni puderi imaju na sebi oznake SPF 15, i ako posmatramo tako, bolje je na licu imati bilo kakvu zaštitu nego biti bez nje. Ali ako upoređujemo tečni puder sa zaštitnom kremom, računica je jasna – puder sa SPF-om nije ni približno dovoljan. Prisetite se uostalom da je pola kafene kašičice dovoljno za lice, i zapitajte da li tu količinu tečnog pudera nanosite pri šminkanju.

Da li zdrava i preplanula koža mogu ići ruku pod ruku?

U načelu gledano, ne. Preplanula koža je, uprkos zabludama mnogih, zapravo znak oštećenja i to je njen odbrambeni mehanizam koji upozorava da je do izvesnog oštećenja već došlo. Koža pamti svako izlaganje suncu, i kao najveći organ koji postoji u našem organizmu, zaslužuje da o njoj brinemo adekvatno.

Zaštita od sunca je investicija u vaše zdravlje i izgled. Pravilnom upotrebom krema za sunčanje, uz redovno nanošenje i pridržavanje preporučenih količina, možete značajno smanjiti rizik od opekotina, preuranjenog starenja i raka. Ne zaboravite na dodatne mere zaštite kao što su nošenje šešira, sunčanih naočara i zaštitne odeće. Zapamtite, pravilna briga je temelj za dugotrajnu lepotu i zdravlje vaše kože.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI