Ne komplikuj: Zašto je skincare microdosing postao popularan

Tekst: Milena Veselinović

Mnogo je raznovrsnih brendova čije se reklame svode na obećanja da će nam koža biti lepša, a logičan je sled okolnosti da ćemo biti zainteresovani da vidimo o čemu se radi.

Prema tvrdnjama jedne grupe beauty eksperata, manje je uvek više i može biti rešenje koje uklanja problem osetljivosti kože. Saznajte na koji način.

Nega u više koraka

Uglavnom smo do sad slojevito nanosili preparate na svoje lice. Ako krenemo redom od seruma, preko jedne kreme, druge kreme, SPF-a, postoji velika mogućnost da na površini kože završe slojevi koji se neće najbolje apsorbovati. Ukoliko vam deluje da neka krema nema efekta, ili naprotiv, ista se ljušti sa kože nakon aplikovanja, to je siguran znak da je koža preopterećena. Promenimo pristup!

Šta je skincare mikrodoziranje?

Verovatno ste čuli za ovaj termin do sada budući da kruži internetom izvesno vreme, a možda vas lično intrigira pa biste da probate iz radoznalosti i vidite o čemu se radi. Nametnulo se pitanje mogu li male doze određenih proizvoda da donesu poboljšanje stanja? Svi znamo da su AHA kiseline i retinol delotvorni u borbi protiv bora i hiperpigmentacija, no vrlo su pogodni za nastanak iritacija i crvenila kože. Ako je verovati dermatolozima, postoji mogućnost da microdosing pristup donese vidljivo poboljšanje u izgledu i teksturi kože. Mona Gohara, dermatolog iz Konetikata, objašnjava da je microdosing potencijalno idealno rešenje za osobe koje imaju osetljivost na određene aktivne sastojke. Ideja je da se smanji koncentracija sastojaka pri nanošenju proizvoda jer se na taj način minimizira rizik od iritacija. Manje doze su podnošljivije, koža bolje reaguje i ne postoji opasnost od iritacija i povećane senzitivnosti.

Kakvi su očekivani rezultati i iskustva

Uzmemo li u obzir činjenicu da je sve veći procenat osoba sa osetljivom kožom, mikrodoziranje bi zaista moglo da se nametne kao stabilan i bezbedan pokret koji donosi samo benefite bez negativnih rezultata. Idealan je za sve osobe sklone hiperpigmentacijama, iritacijama ili postinflamaciji. Do rezultata se dolazi sporije jer su koncentracije aktivnih sastojaka koji donose promene osetno smanjene, ali je učinak zagarantovan i to sve bez neželjenih reakcija. Neće se napuniti pore i lice neće biti opterećeno desetinama proizvoda. Sada su na tržištu dostupni i proizvodi sa retinolom u malim procentima. Dok je ranije ta skala išla od 1% do 3%, sada bez bojazni možete kupiti preparate sa 0,1% do 0,3% retinola ili retinala.

Od kojih sastojaka krenuti

Nije svaki aktivni sastojak pogodan za microdosing koncept. Najzgodniji su retinol, vitamin C, niacinamid, kao i kiseline poput mlečne, azelaične, salicilne, glikolne. Mikrodoziranje nikako ne bi trebalo praktikovati sa SPF kremom, već je uvek nanositi u dovoljnim količinama na lice, što je otprilike polovina kafene kašičice. 

Jačanje prirodne barijere

Više no ikad postali smo svesni važnosti očuvanja kožne barijere. Ona je garancija za svež i lep ten. Kozmetički proizvodi promovišu održavanje kožnog mikrobioma, i ne sadrže proizvode koji mu štete poput alkohola i drugih konzervanasa, tvrdi Dr Tiina Meder, dermatolog sa GetHarley klinike. Inovacije na tržištu predvode plasiranja prebiotskih formula naročito pogodnih za one koji imaju aknoznu ili reaktivnu kožu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI