Najskandalozniji runway momenti

Tekst: Milena Veselinović

Modne piste su često bile poprište ne samo najnovijih trendova već i najneočekivanijih, ponekad skandaloznih momenata koji su obeležili modnu industriju.

Od McQueenove dramatične završnice revije, preko Bobby Ableyjevih Teletabisa, pa sve do Balenciagine slomljene klupe koja je izazvala brojne komentare i upada komičarke Marie Benoliel na Chanel show – moda ima moć da šokira, izazove divljenje, ali i pokrene važne razgovore.

McQueenov performans vredan pamćenja

Za sezonu proleće/leto 1999. godine Alexander McQueen je odabrao da šokira i oduševi fashion svet predstavljajući neočekivanu završnicu svoje kolekcije. Nekadašnja balerina i model Shalom Harlow nastupila je u beloj haljini na kružnoj podlozi, dok su oko nje bila dva robota sa sprejevima u boji koja su tu istu haljinu za nepuna 2 minuta, gotovo potpuno ofarbala. Pogledajte isečak sa revije ovde. Dramatično, emotivno i puno simbolizma, ovaj performans nije bio samo modni statement, već i umetničko delo koje je istraživalo granice između mode, savremenog sveta i narativa modernih generacija.

Teletabisi na pisti Bobby Ableyja

London Fashion Week 2017. godine postao je dom za jedan od najneobičnijih momenata kada je Bobby Abley odlučio da svoju inspiraciju potraži u Teletabisima. Modeli su prošetali pistom sa frizurama koje su odavale počast ovim ikoničnim TV likovima, a iznenađenje večeri bio je nastup samog Dipsya. Ovaj trenutak će ostati zabeležen kao jedan od najzabavnijih i najneobičnijih u istoriji London Fashion Week-a.

Polomljena Balenciaga

Nicolas Ghesquière, tada na čelu Balenciage, nije mogao da predvidi da će njegova pažljivo osmišljena prezentacija za proleće/leto 2012. postati tema razgovora iz sasvim drugog razloga. Kada su se klupe srušile, prisutni urednici i gledaoci morali su da stoje, pretvarajući ovaj incident u neplanirani test izdržljivosti i posvećenosti modi. Anna Dello Russo izjavila je tada da je šou bio fantastičan, i da su svi odali počast stajanjem kao da su u crkvi. Pun intended.

Kate Moss – neprikosnovena kraljica kontroverze

Na reviji Louis Vuitton uspela je da ukrade svu pažnju, demonstrirajući snagu svog prisustva i autentičnosti. Obučena u kratke pantalone i visoke potpetice, pušeći cigaretu, oduzela je dah svim prisutnima i još jednom potvrdila ko je zvezda show scene. Ovim postupkom pokazala je da se ne boji da prekrši pravila, ali i naglašava svoj stalni uticaj u industriji koja vapi za šokantnim momentima.

Probuđena senzualnost – JPG vizija za Madonnu

U srcu modne revolucije, na raskršću umetnosti i izražavanja, stoji Jean Paul Gaultier – dizajner koji je oblikovao vizuelni identitet jedne od najvećih pop ikona, Madonne, za njenu turneju „Blond Ambition“ 1990. godine. Suzy Menkes, u svom delu „The Fashion World of Jean Paul Gaultier“, podseća nas na trenutak kada je seksualna sloboda žena, koja je počela da niče šezdesetih godina prošlog veka, dosegla vrhunac kroz Gaultierov dizajn kostima. Gaultier i Madonna su zajedno redefinisali granice između mode i muzičke izvedbe, dokazavši da odeća može biti moćno sredstvo izražavanja identiteta i stavova.

Preokret na modnoj pisti: Gisele Bündchen i protest PETA

Tokom modne revije Victoria’s Secret 2002. godine, dogodio se neočekivani preokret koji je zauvek promenio tok karijere jedne od najpoznatijih supermodela sveta. Dok je elegantno koračala pistom, grupa protestanata iz organizacije PETA iznenada je upala na scenu, noseći transparente sa natpisom „Gisele: Fur Scum“, javno je kritikujući zbog nedavno potpisanog ugovora sa proizvođačem krzna. Ovaj incident nije bio samo trenutak iznenađenja za publiku i samu Gisele, nego i trenutak buđenja. „Bio je to šok – zaustavio me na mestu. Poslali su mi sve te video snimke. Nisam bila svesna šta se dešava, i bila sam devastirana,“ rekla je Bündchen. Ovaj događaj postao je prelomna tačka u njenoj karijeri. Gisele je odlučila da više neće učestvovati u kampanjama koje promovišu krzno, preuzimajući veću kontrolu nad svojim profesionalnim odlukama i usmeravajući karijeru u pravcu koji odražava njene vrednosti.

Kroz skandalozne trenutke na pistama, moda se osvrće na sebe, svoju ulogu i uticaj na društvo. Od McQueenove duboke refleksije modernizma, do Ableyjeve igre pop kulture i Balenciaginog nesrećnog incidenta, svaki od ovih trenutaka nas podseća na to da moda nije samo priča o nosivoj estetici. Ona svedoči emocijama, reakcijama, pa čak i o promenama koje može izazvati. U svojoj suštini, moda je živa, dinamična i spremna da iznenadi, provocira i pokrene dijalog. Upravo u tim neočekivanim, ponekad skandaloznim momentima, ona pokazuje svoju pravu moć i lice pomerajući granice.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI