Na meniju breskva i burata – ova dva ukusna recepta mirišu na Italiju

Tekst: Marija Mladenović

Jesen nosi posebnu raskoš, zrelost ukusa, toplinu boja, i spokojnije ritmove od letnje vreline.

Idealan je trenutak da sočne breskve i kremasta burata postanu prava ljubavna priča na tanjiru. Ovaj duet ukusa donosi svetlost u vaš gastronomski dojam, a kremasta punoća burate priziva italijansku tradiciju u pravi zalogaj jeseni koji će vas pozvati na uživanje.

Burata salata sa breskvom i pršutom

Ovo je salata koja ne podnosi žurbu, jer je namenjena onim hedonistima koji ništa ne prepuštaju slučaju. Potrebne su zrele, sočne breskve koje ćete kratko zapeći na roštilju ili u tiganju, tek toliko da šećeri polako krenu da se karamelizuju i razviju blagu dimljenu notu.

Potrebni sastojci: 2 zrele breskve, 1 kugla burate, 100 g rukole ili mešavine salate, nekoliko listova svežeg bosiljka, nekoliko tankih listova pršute, maslinovo ulje, balzamiko, so i biber.

Priprema: breskve preseći na polovine, premazati maslinovim uljem i kratko zapeći na jakoj vatri dok ne dobiju nežne tragove grila. Rasporediti rukolu na tanjir, dodati listove pršute i blago iseckanu buratu. Na vrh položiti komade zapečene breskve, a zatim preliti maslinovim uljem. Stavite par kapi balzamika i pospite sveži bosiljak. To je salata koja objedinjuje sočnost voća, aromatičnu pršutu i kremastu raskoš burate – pravi osvežavajući klasik.

Brusketi sa buratom i breskvom

Ako tražite savršen zalogaj za početak večeri ili lagano predjelo, brusketi sa buratom i breskvom su odgovor. Hleb je vaše platno, burata potez četkice, a breskva zlatna ukusna nota koja sve povezuje.

Potrebni sastojci: kriške bageta (cibatte, ili domaćeg hleba), 1 kugla burate, 2 breskve, šaka čeri paradajza, maslinovo ulje, so, beli luk, biber, svež bosiljak ili timijan i balzamiko krem.

Priprema: hleb lagano zapecite dok ne postane hrskav. U tiganju na maslinovom ulju kratko propržite čeri paradajz sa malo belog luka i timijana, dok ne puste sok. To će biti vaš slatko, aromatični sos. Na topli hleb rasporediti buratu koju ste nacepkali rukama, dodajte tanke kriške sočnih breskvi i prelijte paradajz sosom. Za kraj, par kapi balzamiko kreme i listići svežeg bosiljka. Rezultat je zalogaj koji je u isti mah hrskav, sočan i pravi mali festival ukusa.

Kada spojimo voćnu slast i nežnost burata zalogaja, dobijamo recepte koji imaju dušu – jednostavne, a opet raskošne i dopadljive nepcima. Poslužite ih uz čašu vina ili kao grickalicu kada ste sa društvom, ono što ostaje je nostalgija za letom pretočena u simfoniju ukusa koja će vas očarati.

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI