Momenat koji smo dugo čekali – YSL otvorio je svoju knjižaru u Parizu

Tekst: Milena Veselinović

U srcu Pariza, tačnije u sedmom arondismanu na adresi 9 rue de Grenelle, otvorena je knjižara koja predstavlja pravu oazu za ljubitelje književnosti, muzike, umetnosti i mode.

Saint Laurent Babylone, kako je nazvana, nije regularan bookstore. To je mesto gde se kultura i stil stapaju pod kreativnom direkcijom Anthonyja Vaccarella, obećavajući posetiocima iskustvo koje nadilazi prelistavanje željenih stranica.

Kada kročite u carstvo knjiga…

Prilikom ulaska u Saint Laurent Babylone, posetioce dočekuje prostor koji odiše karakterom i sofisticiranošću prepoznatljivim za brend Saint Laurent. Enterijer je osmišljen tako da reflektuje minimalističku estetiku ugledne pariske modne kuće – od elegantnih mermernih stolova i klupa, do suptilnih, grubo obrađenih polica i betonskih zidova. Ceo prostor odiše galerijskim vajbom, a u kontrastu sa sirovim materijalima su mekani tepisi u plavim i belim tonovima, kao i stolice Donald Judd. Među raritetima se posebno ističe radni sto Pierre Jeannereta, koji iziskuje da se po njemu prelistavaju knjige samo sa rukavicama. Neuobičajena knjižara ima raznovrsnu ponudu sadržaja – osim knjiga ovde ćete pronaći i pažljivo odabrane gramofonske zapise i poznate svetske magazine koje je lično izabrao Vaccarello. Ovde možete kupiti albume poput Sade Promise, debi album benda Kraftwerk, kao i Kate Bush Hounds of Love.  U ovoj knjižari mogu se pronaći izdanja „Saint Laurent Rive Droite“, kako starija tako i nova, uz fotografije umetnika kao što su Rose Finn-Kelcey i Juergen Teller. Ova lokacija nije samo prodajni prostor nego pretenduje da postane prepoznatljiva kulturna destinacija posvećena umetnosti, izdavaštvu i novim oblicima izražavanja.

Kulturna dešavanja koja oblikuju novu eru

U sklopu knjižare planirani su događaji poput DJ nastupa, čitanja i potpisivanja knjiga, a posebna pažnja posvećena je retkim knjigama i izdanjima, kao i snimcima koji više nisu u prodaji i originalnim produkcijama. Svako delo koje je pronašlo svoje mesto na policama u Saint Laurent Babylone slavi se zbog svog umetničkog zanata i kulturološke vrednosti. Pokretanje Saint Laurent Babylone simbolično je i za YSL, budući da ime Babylone odaje počast istorijskoj vezi između Yvesa Saint Laurenta i Pierrea Bergéa sa kvartom Sèvres-Babylone. Ona predstavlja spoj tradicije i savremenog, mesto gde se prošlost i budućnost susreću na najlepši mogući način.

Pri sledećoj poseti Parizu, obavezno ubeležite obilazak ovog mesta, koje će vam približiti drugačiji duh grada i mode, a i priliku da pronađete neki novi deo sebe. Ovo je prilika da se uroni u svet mode, umetnosti i kulture kroz prizmu jednog od najprestižnijih modnih brendova na svetu. Dobro došli u Saint Laurent Babylone – mesto gde knjige i moda pišu nove stranice istorije.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI