Modni radar – trendovi koji će vladati u 2024.

Tekst: Danka Grubačić

Eksplozija najkreativnijih momenata iz 2023, hibridna klasika i  inovativna ažuriranja poznatih trendova – to je ukratko modni miks koji nas čeka u godini pred nama.

Čini se da nikada pre jedna modna godina nije dala tako kristalno čist uvid u onu narednu, kao što je to bio slučaj na prelasku 2023. u 2024. Za opipavanje pulsa trendova koji nas očekuju u narednih 12 meseci modni eksperti kažu da je potrebno da smo savršeno upoznati sa onim što je bilo najaktuelnije u 2023. i da te trendove zamislimo u njihovim popularnijim, još privlačnijim verzijama.

Izvan kalupa

Moda je življa nego ikad, a predvidljivi pred-odabrani look-book komadi postaju prevaziđeni. Nakon godina vladavine viralnih trendova koji su nas podsticali da se odevamo po kalupu, u 2024. glavna tema je samoizražavanje. Za neke to je odevanje bez filozofiranja koje je prirodni produžetak naše ličnosti i često predstavlja najhrabriji izraz stila, za druge to je „tihi luksuz“, za treće glasna autentičnost u detaljima ili, prosto, silueta koja oslobađa. Šta god je vaša poenta selfmade stila, pustite je da kaže ko ste.

Maksimalni minimalizam

Sama igra reči ukazuje na krajnji stadijum jedne evolucije u kojem su osnovni komadi „pojačani“ na maksimum. Klasične forme dobijaju ekstremna, „boldovana“ izdanja u vidu akcentovane monumentalnosti, inovativnog tretiranja detalja i modifikovanih materijala. Potrošači kupuju sa računicom da im to bude dugoročna investicija, a dizajneri to izgleda imaju na umu. Rezultat – ključni komadi postaju najbolja verzija sebe.

Suprotnosti se privlače

Prošlogodišnji fenomen sa crvenih tepiha poznat kao „wrong shoe theory“ ili cipele kojima tu nije mesto, zapravo je sjajno najavio trend koji se širi u 2024. A on glasi – vrlo smišljena mešavina naizgled antagonističkih modnih rešenja i uparivanje praktičnog sa nepraktičnim. Noelle Sciacca liderka vodeće onlajn platforme za preprodaju dizajnerskih komada The RealReal navodi primer spajanja predimenzioniranih sakoa i dukserica sa ultrakratkim šortsevima koje je ponudio Gucci.

Unapređeni „preppy“

Neki bi rekli da je za to kriva Prada, ali stil inspirisan američkim školskim uniformama i regulama britanskih internata i dalje je sveprisutan. Štaviše, popularnost mu očekivano raste. Ključni komadi koji ga i karakterišu – polo majice, ragbi pruge, ukrojene bermude i karirane košulje vraćaju se u neodoljivo ležernoj, raskopčanoj, ali i krajnje ženstvenoj verziji koja se nosi van akademskih dužnosti. Idealne pokazne primere daju Miu Miu i Marni.

Cipele koje govore hiljadu jezika

Anatomija bezvremenske cipele prolazi kroz moderni preobražaj i dobija pregršt izmena koje ih drastično odvajaju od modela koje smo nosili nekada. Ono što prepoznajemo jesu špicasti vrhovi, potpetice, platforme, japanke i prsti na izvol’te, natikače i baletanke, i uvek diskutabilne letnje čizme, ali sve to upakovano je na sasvim nov način. Ceo spektar novina kojima su se modne kuće igrale (i zaigrale) u dizajniranju obuće ogleda se u materijalima (lak, metalik, pletivo, saten, štof, til, koža obrađena na sto načina), razrađenim ukrasima (perle, perje, kaišići, šnale), novim verzijama „kitten“ potpetice, nedefinisanim formama koje poprimaju oblik stopala, otvorima za pojačanu vidljivost prstiju… Hoćete još? Pogledajte revije Louis Vuitton, Jil Sander, Loewe, Burberry, Erdem, Dior, All-In.

Bunar-torbe

Zamislite najpopularnije torbe iz 2023. pa ih uvećajte i „razmekšajte“ puta tri. Dobićete torbu koja je sve, samo ne za ples na nekom partiju. Ali svakako jeste vaša pokretna kućica u koju staje sve što vam je potrebno od jutra do sutra i koja se, po potrebi, transformiše u prtljag za put. Nestrukturisane, fluidne, abnormalno nosive forme za preko ramena ili za ispod miške postaju aksesoar u fokusu.

Povratak osnovnoj paleti

Zbog sveošteg hajpa oko Barbie fenomena na velikom platnu, pink je boja koja je obeležila proteklu godinu. Možda vam se smučila, ali trend upadljivog kolorita prenosi se i na ovu godinu, samo što se sada vraćamo primarnoj paleti. Dakle, ako zanemarimo ne-boje i njihove neodređene nijanse na skali od bele do crne, na kreacijama prikazanim za proleće i jesen od Milana do Njujorka blistaju sunčanožuta, kobaltplava i krvcrvena.

Romantika, ipak i uvek

Ako znamo da je moda jedan vid ćudljivog eskapizma, onda nas ne iznenađuje što romantične teme imaju tendenciju da se iznova pojavljuju u stilskim ciklusima. Editorial i content direktorka lanca luksuznih robnih kuća Nordstorm Kate Bellman kaže da očekuje nežnije oblačenje u 2024. godini u kome se očitava lakoća. To ne moraju nužno biti romantične haljine ili predvidljivi krojevi za princeze, već kombinacije koje vraćaju značaj eteričnog pristupa modi.

Armija kaiševa

Naglašavanje struka je mikro trend koji je ukorenjen u klasici, ali se na 2024. prenosi u velikom stilu, zumiran do upadljivosti. Pritom, u ovoj svojoj osavremenjenoj varijanti kaiševi se spuštaju do kukova, pojavljuju se i u nekim međuprostorima gde ih ne očekujemo i gde njihova namena prestaje da bude suština. Ali svakako donose osveženje, bez obzira na to da li su upadljivi ili suptilni.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI