Modni komad od kojeg ne odustaje Victoria Beckham

Tekst: Maja Bunčić

Kada jedan model odeće podjednako vole muškarci i žene iz različitih sfera i stilova života, znate da je u pitanju klasik koji je uvek odličan izbor. 

Bilo da se nalazi na svom terenu u Londonu, na putu ili u Njujorku u kome često zbog posla boravi, Viktorija verovatno nosi jednu od sledećih kombinacija: svilenkastu slip haljinu ili suknju (sa njenim sopstvenim potpisom), cipele sa špic vrhom, široke pantalone ili ako je zimski period – pletenu rolku. Ovaj poslednji komad posebno je omiljen dizajnerki koja je slojevite pletenine učinila prepoznatljivim elementom svojih kolekcija. 

No, to ne znači da će pamučna ili svilena rolka izostati iz njenog prolećnog, pa i letnjeg garderobera. Naime ovaj basic komad, čini osnovu većine odevnih kombinacija poznate britanske dizajnerke. Zašto i ne bi kada je rolka postala sinonim za klasiku i nenametljivu eleganciju, iako se prvi put pojavila kao sportski komad odeće za klizanje i hokej na ledu.

Tokom ere starog Holivuda ovaj odevni komad doživljava ogromnu popularnost, a najviše je proklamuju Marlen Ditrih, Ketrin i Odri Hepburn koje su često nosile klasične modele u crnoj boji, kako u ostvarenjima u kojima su igrale, tako i u svakodnevnom životu. Rolke su bile omiljene zbog svoje jednostavnosti i udobnosti, ali i zbog toga što su se lako kombinovale sa ostatkom outfita. 

Među poznatim umetnicima, ovaj komad odeće postao je popularan u 1960-im godinama i nakon toga kada su se pojavili pank i rok pokreti. U to vreme, poznate ličnosti poput Andy Warhola, Steve Jobsa, James Dean-a, Steve McQueen-a, Lou Reeda i Iggy Popa, preuzeli su klasičnu rolku kao deo svoje svakodnevne garderobe, ali su je kombinovali sa kariranim košuljama, tekas i kožnim jaknama na sebi svojstven način. 

Vremenom ovaj model je evoluirao i doživeo brojne varijacije u smislu boje, tkanina i kroja. Danas su aktuelni praktično svi modeli rolke: različitih debljina i materijala, poput pamuka, vune, kašmira, svile i drugih, kao i krojeva od uskih i pripijenih do ravnih i širokih. Victoria Beckham nosi skoro sve varijante jer ovo je komad odeće koji može da naglasi figuru i pruži sofisticiran i moderan izgled na nenametljiv način, dok širi pleteni model donosi istu tu sofisticiranost, ali pruža udobnost i neformalniji izgled. 

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI