Modna avantura – dvostruki kaiševi su novi statement

Tekst: Milena Veselinović

Od funkcionalne svrhe i potrebe, do čistog estetskog dodatka – kaiševi su oduvek bili neizostavni deo naše garderobe. U modernom modnom vokabularu, ovaj aksesoar je mnogo više od korisnog detalja. On je ekspresija individualnosti, elegancije i stila.

Modna industrija tolerantna je prema različitostima, a upravo je kaiš postao sredstvo za akcentovanje siluete i davanje ličnog pečata.

Mikro-trend dvostrukog pojasa

Na osnovu intrigantnih stilova koje su nam prethodne sezone donosile, stiče se utisak da dizajneri imaju misiju da se maksimalno poigraju modnim pravilima i određenom dodatku u odevnoj kombinaciji, dodele glavnu ulogu. Louis Vuitton je svojevremeno oživeo trend uzanih kaiševa, dok je Luar uveo monogram stil. Jedan od najsavremenijih načina da se iskoristi ovaj kreativni raspon jeste trend ne jednog, nego dvostrukog kaiša, primenjiv na gotovo svaku priliku, od dnevne do večernje.

Zašto dvostruki kaiš?

Pre svega, zabavno je, dinamično, pomalo tetralno i neočekivano, razbija monotoniju i vašoj dnevnoj kombinaciji daje zaokret dostojan pažnje. Ovime uspostavljate balans između nonšalantnog i uglađenog. Miu Miu kolekcija je oslanjajući se na sposobnost Miuccia Prade da postavi viralne trendove, uspešno to uradila na reviji jesen/zima 2022. postavljajući ovu ideju na modni radar. Tada su dvostruke kožne kaiševe kombinovali sa mini kariranim suknjama, edgy šortsevima koji ističu figuru i crop kožnim jaknama sa perjem.

Potom je Bella Hadid ovaj trend prenela na uličnu modu i predstavila svoju reinterepretaciju, nakon čega je bila praćena od strane mnogih It devojaka sa Instagrama.

Kako kombinovati?

Ako biste da isprobate trend a niste sigurni kako da to izvedete na pravi način, počnite od neutralnih nijansi. Jedan kaiš može biti klasičan i funkcionalan, a drugi da daje stilsku notu. Držite se braon, bele i crne palete boja i ne plašite se da kombinujete različite šnale i teksture materijala. Basic belu atlet majicu učinićete zanimljivijom ako dodate Loewe sa zlatnom logo kopčom i YSL tanki kaiš. Teksas košulja biće efektnija ako naglasite struk kroko komadom Vivienne Westwood ukombinovanim sa modelom Medusa Heritage od brenda Versace. Bela ležerna haljina od lana odlično će izgledati sa kožom i duplim kopčama u srebrnoj boji. Na sve ovo možete odabrati diskretan zlatni nakit. Bićete fashion ikona večernjeg izlaska ako crni top bez bretela uvežete sa 2 kožna pojasa. Za nešto klasičnije izglede, blejzer uvezan kaiševima poručiće da ste spremni da se igrate stilovima i da je moda nešto što vas inspiriše.

U eri u kojoj se granice funkcionalnosti i estetike sve češće brišu, kaiš je postao više od dodatka – on je fashion statement komad. Transformiše jednostavnost u sofisticiranost, anonimnost u prepoznatljivost, uspešno prelazeći put od neophodnog aksesoara do neodoljivog, jer upravo takvi detalji čine razliku.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI