Mob wife estetika dominira modnim trendovima

Tekst: Danka Grubačić

Sa povratkom maksimalizma, koji uključuje elemente glamura iz 70-ih, 80-ih i 90-ih godina, izgled mafijaške supruge postaje sve poželjniji stil novih generacija koje tek otkrivaju vintage estetiku.

Da budemo vrlo jasni, estetika bogatih devojaka, koje smo viđali u kultnim mafijaškim filmovima, nije ništa novo. Ona je samo jedna od onih koje doživljavaju svoj večni preporod u modnim ciklusima. Ipak, ove godine promalja se u moru rekapituliranih trendova prikazujući se u svoj svojoj raskoši i moći dok nam poručuje – više je, konačno, više!

Ikone mafijaških filmova

Iako je potekla kao trend sa TikToka, mob wife estetika inspiraciju crpi iz ženskih likova koje smo obožavali da gledamo kao sive eminencije moćnika u kultnim starim filmovima i serijama novije epohe koje za tematiku imaju mafiju i organizovani kriminal. Edi Falko kao Karmela Soprano u „Sopranovima“, Šeron Stoun kao Džindžer u „Kazinu“ ili Mišel Fajfer kao Elvira u „Scarface“-u, žene su čiji seksepil, stav i stil reflektuju moć muškarca čija su pratnja. Ono što one ne znaju, a deluje kao da znaju o sopstvenom životu daje im dramatičnu privlačnost – da li one zaista nemaju pojma o ilegalnom carstvu svog muža ili su toliko pametne da gledaju u stranu dok uživaju u njegovom novcu? Bez obzira šta je u pitanju, njihov stil fokusira se na „izgled od milion dolara“.

Kao vodeće influenserke koje su ovaj trend na velika vrata vratile među milenijalce pominju se Sara Arkuri iz Nju Džersija, koja je sebe prozvala izvršnom direktorkom mob wife estetike, jer hešteg #mobwife koristi još od 2022, i kanadska progamerka Kaila Trivieri od koje je sve i krenulo, nakon što je na TikToku okačila snimak sinhronizacije svojih usana sa izgovaranjem kultnih rečenica „mafijašice“ Karmele Soprano, uz stilizaciju, šminku i frizuru svojstvenu ovom liku. Vrhunac je bio kada se na ovaj trend osvrnuo i legendarni Frensis Ford Kopola, reditelj filmske riznice ove estetike u trilogiji „Kum“,  napisavši u svom postu na Instagramu: „Čujem da se mob wife estetika vraća… S druge strane, tu je i stil mafijaške sestre, Koni Korleone, strastvene i divne italijanske princeze“.

Stav, glamur i čaša za Martini

Najosnovnija verzija mob wife estetike uključuje bundu od pravog ili veštačkog krzna prebačenu preko total black look kombinacije, uz obavezne upadljive detalje poput tamnih naočara za sunce, glomaznog nakita i italijanske dizajnerske torbice. Međutim, njene zagovornice tvrde da je ona ništa bez stava koji ide uz nju, a koji se može opisati kao dekadentni glamur sa kojim je žena „na ti“, dok koketira čak i sa svojom čašom za Martini.

I dok jedni smatraju da je povampirena mob wife estetika namenski plasirana u sklopu PR kampanje HBO povodom obeležavanja 25. godišnjice serije „The Sopranos“, drugi je vide kao logičnu reakciju na minimalističko (dosadno) savršenstvo „clean girl“ estetike, koja je rezultirala intrigantnim kontrastom u vidu hiper-glamura. U beauty svetu preteranost se očitava pre svega u smelijim i jačim pigmentima šminke, stiletto noktima, te volumenu u pogledu trepavica i naročito kose. Slojeviti pristup frizuri uključuje „vruće valjke“, XXL viklere i lak za kosu, a poželjno je da finalni rezultat ima dozu neurednosti.

Sa ulice na pistu

Iako već par godina unazad ima svoje „promoterke“ među javnim ličnostima poput Dua Lipe, Hejli Biber, Kendal Džener i Niki Minaž koje, mimo svih trendova, povremeno viđamo u izdanjima za mafijaško opelo, potpuno atipično za velike modne kuće koje obično ne osluškuju puls ulica, ovaj trend stigao je i na piste Njujorka. „Veće, bolje i opasnije“ bila je tema ženske odeće koju su dizajnirali Gabriela Hearst i LaKuan Smith, dok mu je brend Khaite mističnom crninom, velikim kaputima i zlatnim lancima odao možda i najveću počast. Međutim, „bella mafia“ je tema koja je večito primetna i u segmentima kolekcija kod italijanskih dizajnera kao što su Versace, Gucci i Dolce & Gabbana. Naravno, oni koji žele da je primete, pronaći će je i u moćnim siluetama praćenim glomaznim nakitom na reviji Schiaparelli.

Međutim, činjenica da i sami dizajneri plašljivo zalaze u ovu estetiku odražava zapravo njenu hazardersku suštinu. Jer, kada ste mafijaška supruga jednog dana ste bogatašica, a već sutradan možete biti sirota žena.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI