Mirisne destinacije: Diptyque otvara novo poglavlje

Tekst: Milena Veselinović

Novo poglavlje za Diptyque, visoki standardi održivosti kao i nežni mirisni dodir skrovitih novih mesta nastali su iz ideje da se do mira može otputovati bez pasoša.

Tokom pandemije, mnogi su osećali potrebu da preoblikuju svoj životni prostor, tražeći osećaj spokoja unutar četiri zida. Upravo u toj potrazi, ovaj renomirani pariski brend predstavlja kolekciju koja dovodi svet u naše domove.

Istorijat brenda

Osnovan 1961. godine od strane Desmond Knox-Leet, Christiane Montadre-Gautrot i Yves Coueslant, Diptyque je svoju priču započeo kao bazar gde su troje osnivača iskazivali kreativnost i prodavali rukotvorine poput sveća, tkanine, ali i sitnica sa putovanja. Tada zasigurno nisu slutili da će u godinama koje slede postati jedan od statusnih simbola i obožavanih brendova među mnogim It devojkama, ujedno i pravi hit na društvenim mrežama. Danas, šest decenija kasnije, ovaj brend uvodi Les Mondes de Diptyque kolekciju od 5 mirisa, koji su inspirisani malo poznatim lokacijama širom sveta. Ovo nisu obične sveće, nego i mostovi ka dalekim destinacijama, kao što su skrovite bašte Milana, vlažne džungle Meksika, zen vrtovi Japana, pustinjske visoravni Kolorada i tradicionalne kineske čajne ceremonije.

Behind the scene story

Tokom godina, osnivači su uživali u putovanjima svetom i unosili u Diptyque ono što ih je najviše inspirisalo. Potpredsednica kuće, Laurence Semichon, vodila se filozofijom ’’Da su oni danas ovde, gde bi otišli prvo?’’ Ceo tim saradnika prelistavao je bezbroj knjiga o putovanjima u potrazi za odgovorima. Odlučili su se za nekoliko lokacija, a zatim su jednom od najpoznatijih noseva ove parfimerske kuće, Oliviji Giacobeti (koja je osmislila Philosykos i Feu de Bois) poverili zadatak da oživi ta mesta kroz mirisne sveće.

Diptyque svet – Light a candle and feel the beauty of the world

Pakovanje ove kolekcije je malo remek-delo za sebe. Koračajući hrabro dalje od tradicionalnog dizajna, Diptyque je uveo arhitektonski pristup pakovanju sa ovalnim staklenim teglama, istaknutim logom i zagasitim tonovima. Svaka sveća je punjiva, čime se naglašava posvećenost održivosti.

Nymphées Merveilles prenosi vaša čula u izolovanu baštu na periferiji Milana. Zatvorite oči i zamislite sebe u Italiji iz 16. veka, kako šetate pored gradskih skulptura i narandžastih drveća, obasjani letnjim suncem.

La Forêt Rêve je san o begu u vlažno srce meksičke džungle. Note ylang-ylanga, tuberoze, jasmina i vanile se mešaju da bi oponašale svetilište koje je stvorio engleski kolekcionar umetnina i pesnik, Sir Edward James. Svako treperenje plamena emituje jedinstven, tropski, sanjivi miris.

Temples de Mousses je inspirisan japanskom zen baštom gde cveta 120 retkih i delikatnih vrsta mahovine. Njegov drvenasti miris je umetnička kompozicija sačinjena od zelene mahovine, kore, lišaja i baršunastih nota matcha čaja. Izaziva osećaj spokoja o kojem često maštamo.

Terres Blondes miriše na sunčana pšenična polja na visoravni u Koloradu. Njegova zemljana suština balansira akorde žitarica, povetarca ljubljenog kukuruzom i toplog vazduha — ovo bi ujedno bila i romantična interpretacija divljeg zapada.

La Vallée du Temps oponaša spor ritam tradicionalne kineske ceremonije čaja Gong Fu Cha koja traje hiljadu godina. Inspirisan susretom između predaka i današnjeg dana, note belog čaja koje plešu među plamenovima evociraju dubok mir.

Kroz ovu kolekciju, Diptyque je svakom domu približio svoje intimno pripovedanje o putovanjima, istraživanjima, stečenom iskustvu i otkrićima. Sve sveće su dostupne na sajtu diptyqueparis.com.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI