Mikro-mini šorts kao novi trend u 2024.

Tekst: Danka Grubačić

Ovog proleća noge su u prvom planu. Kratki, nikada kraći šorts postaje osnovni komad u smelom stajlingu koji naglašava siluetu i vraća balletcore estetiku sa još jačim karakterom. Ako ne znate kako da ga nosite – Prada i Gucci imaju pravi odgovor.

Stvarajući u kontekstu vremena u kom žive, sa sveprisutnim različitostima i krizama koje progovaraju na svim stranama sveta, dizajneri su ovog proleća igrali na sigurno. U kolekcijama za proleće/leto 2024 vidimo trendove koji su nam odnekud već poznati, ali su reinterpretirani na način da deluju novo i drugačije. Jedan od njih, promovisan kao short shorts, odjeknuo je još prošle jeseni, a sada je doživeo vrhunac na skoro svim revijama od Milana do Njujorka i privlači pažnju jer otkriva više nego što pokriva i u to u stajlinzima u kojima ga ne očekujemo.

Za sve su krivi Miu Miu i Prada

S obzirom na to da su porubi i dužine u poslednje vreme sve kraći, bilo je samo pitanje vremena kada će mikro-mini šortsevi postati ponovo zvezda jedne sezone i dobiti status osnovnog komada. Prve nagoveštaje da će se to desiti već ovog proleća dao nam je brend Miu Miu, u svojoj kolekciji jesen/zima 2023. Svi se sećaju ultra-kratkog šortsa sa šljokicama koji je Ema Korin prošetala na pisti u Milanu i svima je bilo jasno da je, tehnički, u pitanju donji veš. Međutim, Miuccia Prada je u istoj sezoni preokrenula scenario i ovaj komad pretvorila u odeću za ležernu svakodnevicu, uparivši ga sa mekom dolče vitom, providnim hulahopkama i salonkama. Ubrzo su trend prigrlile brojne slavne ličnosti, među kojima su Bella Hadid, Kendall Jenner i Hailey Bieber, a onda je usledio njegov logičan nastavak u kolekcijama za predstojeće proleće/leto. Takozvani no pants pojavio se na još spektakularniji način, a odmah za njim i mikro šortsevi praćeni, sporadično, i mikro suknjama, koji postaju relevantan deo stajlinga.

Od disko ere do kancelarije

I dok gaćice u svojstvu šortsa ovog proleća nisu dočekane kao tabu, nastavak prikazivanja golih nogu jeste. Šortsevi su dobili svoje nove mini varijacije. Ultrakratki seksi porub, koji je postao mejnstrim tokom disko ere 70-ih u zamahu osvajanja ženskih sloboda, dizajneri prilagođavaju duhu modernog vremena. Vladavina mikro šortsa ovog proleća verovatno bi obradovala i samu Edie Sedgvick, Vorholovu muzu i prvu IT devojku koja je ovaj komad promovisala još 1965. godine.

Mikro-mini šortsevi zapalili su modne piste u Milanu – najupečatljivije na revijama Gucci i Prada, na kojima su Sabato de Sarno i Raf Simons kao kreativni direktori dali pokazne primere office-friendly modela, ali i Tom Ford, Dolce Gabbana i Ferrragamo, da bi se potom savršeno filtrirali i u Parizu gde ih je na desetine modela nosilo na revijama modnih kuća Chanel, Celine, Alexander McQueen i Isabel Marant. Svi oni daju glavnu ulogu šortsu i to u uzvišenim i transparentnim kombinacijama u kojima, kada ugledate gole noge, deluje da nedostaje jedan (ključni) element.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI