Metaverse u službi wellness-a i gubitka kilaže

Tekst: Milena Veselinović

Svedočimo činjenici da digitalno i fizičko postaju neodvojivi, a metaverse otvara nove horizonte u domenu wellness-a i zdravlja.

Zamislite virtuelnu stvarnost gde su vaši fitnes ciljevi usklađeni sa personalizovanim programima kreiranim na osnovu vašeg DNK i svakodnevnih navika. Uz napredne tehnologije poput veštačke inteligencije i pametnih uređaja, svaka vežba postaje interaktivna avantura, motivišući vas da koračate ka zdravijem i srećnijem sutra.

Novo digitalno doba lične nege

Savremene tehnologije transformišu pristup wellness-u, omogućavajući nam da prepoznamo i zadovoljimo naše najdublje potrebe za vitalnošću i opštim blagostanjem. Metaverse postaje prostor gde je svaka vežba personalizovana pustolovina, a korak ka boljem zdravlju je korak ka kvalitetnijem načinu života. Ovo se prvenstveno odnosi na korišćenje moderne VR tehnologije za poboljšanje fizičkog i mentalnog kapaciteta. To može uključivati vežbe, meditaciju za opuštanje i bolji san, pa čak i terapijske sesije sa obučenim stručnjacima. Naše interakcije i aktivnosti sve više prelaze u ovaj online svet, čineći ga ključnim delom svakodnevnog života koji vodimo.

Kako metaverse menja pogled na brigu o sebi

Tehnološke inovacije kao što su AR, VR, AI, blockchain, značajno menjaju zdravstvenu industriju. One olakšavaju komunikaciju i razmenu informacija između doktora i pacijenata, poboljšavajući obostrano iskustvo. Metaverse wellness je brzorastući online prostor, čiji su potencijal prepoznali mnogobrojni brendovi a sada integrišu svoje usluge nudeći nove dragocene informacije o vežbanju i fitnesu. Na primer, Alo Yoga u saradnji s Robloxom stvorio je digitalnu platformu Alo Sanctuary, dok Playinnovation obuhvata virtuelne trenere i savete za vežbanje. Program Online Weight Loss Coach and VR Metaverse na sajtu StrongWithSarah se bavi online savetovanjem za gubitak težine uz pomoć tehnologije virtualne realnosti (VR). Neki od ključnih aspekata programa uključuju: vizualizaciju procesa i ciljeva gde treneri mogu kreirati avatar verzije klijenata i pratiti njihov napredak u mršavljenju, omogućavajući im da vide vizuelnu reprezentaciju svog napretka i ostanu motivisani; interakciju u zajednici u okviru koje se može učestvovati u online grupnim fitnes časovima, grupama za podršku i društvenim događajima, što pruža osećaj odgovornosti i zajedništva; personalizovane privatne treninge prilagođene individualnim potrebama i sposobnostima. Esqapes Immersive Relaxation platforma nudi nesvakidašnji doživljaj boravka u personalizovanom spa centru. Korisnici mogu da biraju okruženje koji preferiraju, ali i osete senzaciju toplote ili hladnoće, gde svaka sesija na platformi traje oko 30 minuta, a opuštanje i olakšanje od stresa su zagarantovani. DeHealth je aplikacija koja povezuje lekare i pacijente, a Help Club je platforma usmerena na rešavanje problema mentalnog zdravlja i podršku onima kojima je potrebna. Ovde korisnici mogu da razgovaraju o svojim problemima i pronađu rešenja sa obučenim trenerima.
Iako metaverse tehnologija još uvek ima određena ograničenja kao što su troškovi opreme i trenutni nedostatak istraživanja o njenoj efikasnosti u određenim segmentima, ne možemo da osporimo njen enormni potencijal kao alata u procesu gubitka težine i unapređenje životnih navika, koji nudi korisnicima imerzivnije, interaktivnije i personalizovano iskustvo. Ona je već deo revolucije u načinu na koji pristupamo wellnessu i zdravlju, čijim će se napretkom razvijati i naše sposobnosti da brinemo o sebi na inovativne i uzbudljive načine. Budući da su nova tehnološka dostignuća sve prisutnija, metaverse postaje ključni igrač u wellness industriji.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI