Makeup trendovi koje smo zapazili na nedeljama mode za sezonu SS 2023-2024

Tekst: Milena Veselinović

Njujork, Pariz i London, ovih dana su u žiži modnog sveta, a piste za proleće/leto 2024 već nam otkrivaju šta će biti in u svetu lepote.

Inspiracija je potekla iz sveta mitologije, veštačke inteligencije, plesa, sanjarenja. I dok će neki od vas možda pomisliti da je visoka moda nešto nedostižno, istina je da su trendovi sve bliži svakodnevnim, realnim izgledima.

Maštovito i oslobađajuće: Od TikToka do piste

Nekada su trendovi diktirani isključivo od strane velikih imena iz modne industrije, ali sada TikTok i Instagram zvezde jednako utiču na ono što je popularno. Dakle, ako vam je dosta sivila i žudite za nečim novo i uzbudljivim, budite bez brige. Ovogodišnji trendovi variraju od no makeup izgleda do apstraktnih umetničkih kreacija. Estee Lauder izgled za Maria McManus reviju je nastao inspirisan kulturom putovanja na posao, dok je Willy Chavarria, šminker za Marco Castro odlučno izbegao da sakrije kožu modela. Rezultat je bio potpuno prirodan izgled sa svim nesavršenostima koje su modele učinile realnim i autentičnim.

Barbi svet

Hteli da priznamo ili ne, svi smo deo njega. Ružičasta boja vratila se ovog leta na velika vrata, ali doživljava svoju evoluciju i polako poprima nežne breskvaste tonove. Anna Sui modeli su na revijama nosili Pat McGrath Dream paletu na svojim očima. PatBo je išao na nešto umereniju i suptilniju interpretaciju.

Colour eyeliner

Na Nedelji mode u Njujorku pistama su se prošetali različiti look-ovi. Imali smo prilike videti neopren dodatke, iscrtana krila ali i grafičke momente. Da je ajlajner uvek u igri i ne zaostaje za drugim trendovima, dokazali su i šminkeri na revijama Versace, kao i Helmut Lang gde su se poigrali jarko crvenim linijama izvučenim tik uz kapak.

Neutral makeup

Neko eksperimentiše sa bojama, a neko igra na sigurnom terenu i oslanja se na decentanu šminku poput one predstavljene na revijama Balmain, Alberta Ferreti i Bally. Modeli na Bally reviji imale su perfektno urađen ten, začešljane obrve i mrvicu balzama na usnama, sve u cilju postizanja besprekornog no makeup izgleda.

Gliter on our way

Kako je moda idealan poligon za iskazati sve maštarije, nedelje mode su sjajan način da se sva kreativnost okupi na jednom centralnom događaju. Šljokice, šljokice i još šljokica, pa još ako su i roze, pažnja je zagarantovana. Na provokativnoj Ashish reviji, osim što su prošetali outifite inspirisane disko erom 70-ih godina, modeli su na svojim očima imali puno glitera u roze, plavim, zelenim i žutim tonovima.

Akcentovane trepavice

Jedan sloj maskare je ok, kažu šminkeri, ali zašto ne dodati bar još 2 sloja? Ne zaustavite se tu, veštačke trepavice su vaš novi najbolji prijatelj. Upravo su takve varijacije na temu istaknutih trepavica bile zastupljene na modelima Giorgio Armani, Susan Fang i Luar.

Fashion week-ovi za nama ponovo su potvrdili da je lepota kao i moda, dinamična igra između tradicije i inovacija. Ova sezona pokazala je da je beauty industrija odlična platforma za izražavanje individualnosti i kreativnosti. Svedočili smo raskošnom spektaklu boja u kome se svako može pronaći, i jedva čekamo da vidimo kako će se ovi predstavljeni trendovi preneti na ulice i u svakodnevan život.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI