Make beautiful great again – neprolazni glamur supermodela 90-ih godina

Tekst: eleven eleven

Vanvremenski trend šminke i frizure modela koje su tokom 90-ih godina vladale svetskim modnim pistama, odoleva zubu vremena, a sada kao da se svet ujedinio u jednoj misiji – make beautiful great again. 

Decenijama kasnije uticaj glamura se preneo na TikTok koji je mesto današnje inspiracije. Zdrava i sjajna kosa sa puno volumena koja je zaštitni znak Sindi, neustrašiva Linda i njen čuveni bob, Kristi Tarlington i besprekoran ten, Naomi i konture na usnama…šta je to što ovim ženama daje preduslov na prefiks super– model?

’90s glam is here!

Na prelasku iz 80-ih i ere nošenja jakog rumenila na obrazima, intenzivnih neon nijansi na očima, šminka je tokom naredne decenije evoluirala u znatno suptilniju varijantu, sa svežom i negovanom kožom, naglašenim usnama i sedefastim ili mat nijansama koje su počele da se nose na očima. Celokupan make up urađen na taj način je bio elegantniji i glamurozniji. Predvodnici novog talasa među šminkerima bila su popularna imena poput Bobbi Brow, Francois Nars, Kevyn Aucoin, Pat McGrath, a oni su na modelima kreirali mnoge nezaboravne look-ove koji su stekli kultni status do danas.

Naglašene konture

Profesionalni šminkeri ističu važnost toga da se ten konturiše, zato što na taj način lice dobija strukturu i izgleda svežije. U tu svrhu možete koristiti kremaste proizvode koji se lako blendaju i odličan su izbor za suvlju kožu, dok su presovane teksture pogodnije za masnije kože.

Mat senka

Make up tipičan za eru modela 90-ih podrazumevao je mat senku na očima, kao i hladnije tonove smeđe boje koje su dodatno isticale oblik očiju. Ako se nanose vlažnom četkicom, ovim nijansama možete izvući i suptilan ajlajner koji će vašu šminku učiniti upečatljvom.

Sedefasta magija

Bakarne nijanse, sedefasto plava, zelena, ružičasta, svi ovi pigmenti mogu akcentovati vaš izgled i dočarati make up duh dominantan 90-ih godina. Stikovi za oči sa sedefastim odsjajem mogu biti nešto sa čime se možete poigrati ove sezone, a sjaj za usne nelepljive teksture je jedan od go to proizvoda.

Besprekoran ten

Ten modela je bio uvek svež, zdrav, flawless i prirodnog izgleda, bez efekta maske. Takav finiš može se postići puderima vazdušaste teksture koji ne zapušavaju pore i nemaju puno prekrivanje. Niko nije bio pristalica previše mat izgleda, već naprotiv, prednost se davala teksturama koje su hidratantne i od kojih koža blista.

Istaknute obrve i trepavice

Nezaobilazan detalj kada govorimo o trendovima proteklih decenija jesu obrve. One su bile u znatno tanjoj formi nego danas, a obavezni proizvodi za besprekorne obrve bile su olovke i gel. Trepavice se dodatno mogu naglasiti formulacijama namenjenim postizanju volumena sa negujućim ekstraktima.

Vamp usne

Osim što su svojom harizmatičnom pojavom dominirale modnim pistama, modeli poput Linde Evanđeliste, Kejt Mos, Naomi, Kristi Tarlington nosile su zavodljive nijanse tamnijih ruževa na usnama koji su davali drugačiju dimenziju celokupnom make up izgledu.

Zanosna kosa

Prema čuvenom celebrity frizeru Riki Frejzeru, glamur modela devedesetih godina ne bi bio kompletan bez njihovih specifičnih frizura koje su davale intenizivan šarm i karakter. Ovo je bilo doba gde su modeli neustrašivo i pune samopouzdanja nosile duge valovite, neobuzdane kose, ali i kratke paž frizure koje su naglašavale konture lica. Ovo je bila vrhunska personifikacija glamura.

Iako su devedesete odavno iza nas, njihov uticaj traje i nadahnjuje današnju generaciju da eksperimentiše i ponovno oživi ove čarobne elemente. Popularne manekenke nisu ostavile trag samo na modnoj sceni, već su svojim šarmom i elegancijom utemeljile standard za vanvremenski glamur.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI