Maestro, jedan od najiščekivanijih filmova stiže u decembru na Netflix

Milena Veselinović

Intrigantna priča o uzbudljivom profesionalnom ali i privatnom životu kompozitora, dirigenta, predavača muzike, pijaniste i jednog od najtalentovanijih muzičara u američkoj istoriji, Leonarda Bernstajna, stiže ovog meseca na naše male ekrane.

Svi ljubitelji filma i muzike radovaće se ovom remek-delu koje nestrpljivo iščekujemo na Netflixu 20. decembra. Režiserski poduhvat Bradleya Coopera za koji kritičari smatraju da će nadmašiti njegov prethodni A Star is Born u kojem glumi sa poznatom pevačicom Lady Gagom, film Maestro donosi priču o legendarnom američkom dirigentu Leonardu Bernsteinu, a Cooper ne samo da režira, već i glumi glavnu ulogu, uz potresnu fizičku transformaciju koja nas je impresionirala.

Pronalazak inspiracije…

Kompozitor Leonard Bernstajn je bio među najistaknutijim muzičarima svoje generacije, poznat po svojoj svestranosti i energičnom, ekspresivnom stilu dirigovanja. Sa svega 30 godina postavljen je na poziciju direktora njujorške filharmonije. Svetsku slavu mu je donela interpretacija širokog spektra muzičkog repertoara, od klasične do moderne muzike. 1957. godine nastao je jedan od najpoznatijih mjuzikala svih vremena, West Side Story. Njegov brak sa poznatom glumicom, izazivao je znatiželje i špekulacije, i često je bio u centru pažnje.

Filmsko putovanje kroz život slavnog muzičara

Maestro je zadivljujući portret umetnika koji je zarobljen u braku kojem iako veruje, ne može u potpunosti da se prepusti. Ovo je ujedno prikaz homofobnog društva, posesivnih ljubavnih odnosa, a Cooperova vrhunska posvećenost išla je do te mere da je uložio neverovatnih šest godina u učenje tehnika dirigovanja kako bi svojom izvedbom na filmu odao priznanje Bernsteinovoj virtuoznosti. On uspeva da svom liku podari svetlost u očima kroz blistavu mešavinu radosti i nestašluka.

U središtu radnje je Bernsteinova ljubav prema životu i njegova unutrašnja borba između porodice i privlačnosti prema muškarcima. Nakon smrti njegove supruge Felicie Montealegre, čileansko-američke glumice, u javnost dospeva pismo u kojem ona pojašnjava Leonardovu sklonost prema istom polu, kao i da je brak bio vrsta maske koja je trebala da očuva njegovu karijeru.

Film počinje preludijumom u boji, prikazujući Bernsteina kako svira klavir u svojoj kući u Connecticutu. Cooperov režiserski pristup karakteriše intimnost i detaljniji uvid u Bernsteinov unutrašnji svet, umesto fokusiranja samo na njegove javne nastupe. Upravo ovakav pristup donosi svežu perspektivu i dubinu pri građenju filmskog lika Leonarda Bernsteina.

Glumačka ekipa podjednako je sjajna

Fantastična Carey Mulligan, kao Felicia, donosi jedinstvenu energiju savršeno se uklapajući sa Cooperovim portretom Bernsteina. Matt Bomer, Maya Hawke i Sarah Silverman doprinose bogatstvu narativa svojim odličnim izvedbama. Cooper deli svoje impresije o ulozi, navodeći kako je bio „apsolutno preplašen“ ali i da je uživao u stvaranju ovog dela.

Maestro nije samo biografski film koji obećava izvanredno iskustvo, već i pruža dublji uvid u složenu i fascinantnu ličnost kompozitora, kroz prizmu jednog od najtalentovanijih glumaca današnjice – Bradleya Coopera. To je introspektivno putovanje kroz život i rad poznatog muzičara 20. veka, počast Bernsteinovoj strasti, manama, i neumornoj potrazi za lepotom.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI