Louis Vuitton jesen/zima 2024. – Idemo na (Divlji) zapad

Tekst: Danka Grubačić

Drugu godinu na čelu muške linije modne kuće Louis Vuiton muzička, a sada i dizajnerska zvezda Pharrell Williams proslavio je u stilu šerifa koji u svom okrugu u kom zavodi red diktira i nova modna pravila.

Neočekivano, upadljivo, smelo, luksuzno, šokantno – prvi su komentari kojima su modni kritičari analizirali testosteronom nabijenu kaubojsku kolekciju za sezonu jesen-zima 2024 kojim je francuski brend Louis Vuitton publiku Paris Fashion Week-a odveo u srce Divljeg zapada.

Iako ne čudi da je kreativni direktor Pharell Williams inspiraciju pronašao u američkoj kulturi, potpuno je neverovatno kako je, još uvek neiskusan u dizajnu, farmersku radnu odeću tako skladno spojio sa prepoznatljivim luksuznim kodom Louis Vuitton-a. Suština nove kolekcije ostvarena je delom kroz scenografiju dostojnu vrhunskog špageti – vesterna (pista u boji užeglog peska i džinovski ekran koji projektuje pustinjske predele), a delom kroz kreativnu saradnju sa umetnicima iz indijanskih plemena koji bili angažovani za ručnu izradu detalja. Među 1.200 posetilaca ovog spektakla, veru u Pharella kao dizajnera došli su da iskažu i njegovi odani prijatelji među zvezdama – Bradley Cooper, Carey Mulligan, Venus Villiams, reperi Lil Yachty, Quavo i A$AP Nast i članovi K-pop benda Riize. Osim što je izborom manekena poslao poruku da su kauboji na Divljem zapadu uglavnom tamne puti, Pharell je u samo jednoj kolekciji lansirao čak nekoliko ultimativnih trendova.

Kaubojski šešir

Kauboji se prepoznaju po šeširima, a onaj koji ih je u Parizu učinio poželjnim muškim komadom i sam je njihov kolekcionar. Modeli tipično zakrivljenih ivica na obodu, sa detaljima koji im već sada imaju vintage patinu, našli su se u gotovo svim stajlinzima, dajući im onaj native element koji zaista oslikava zapadni stil.

Pažnja – printovi

Nezasiti dezeni, od kariranih do pejzažnih, preplavili su odela, jakne i velike blejzere, pronalazeći mesto i na formalnoj, i na ležernoj odeći. U jednom look-u model nosi opuštenu jaknu sa živopisnom slikom brda, konja i žbunastog rastinja, dok u drugom buffalo kockice dobijaju ispikselisan oblik na smelom narandžastom, zelenom i sivom odelu.

Robustni vez

Ručno vezeni detalji zauzimaju centralno mesto u ovoj kolekciji, dajući joj uzvišenu vrednost. Simetrični sitni cvetovi, motivi pustinjske flore i faune, te potkovice, značke i revolveraške šare provlače se uglavnom na jaknama i kaputima. Ovi, na momente kitnjasti detalji, između ostalog, ilustruju i važne vrednosti brenda koje se odnose na stručno umeće i posvećenost u izradi.

Džins klub

Već na svom debiju za Louis Vuitton, Pharrell je predstavio svoju ljubav prema džinsu, a u ovoj kolekciji pokazao je da ga ponekad i obožava i u to u formi total look-a. Prvi put vidimo da je odelo od teksasa nešto u čemu se ide na posao, a tamo gde su mu dodati detalji, poput znački, glomaznih šnala i metalnih vrhova okovratnika, i na crveni tepih neke premijere.

Svetlucavi detalji

Iako u sceni kuboja koji ispred farmerskog paba timari svog konja nema ničeg svečanog, brend je promovisao perle, šljokice i kamenčiće kao ključne detalje, unoseći blagu dozu raskoši u tradicionalne kaubojske kombinacije. Od blistavog crveno-crnog odela koje se presijava pri svakom pokretu, preko kardigana ukrašenog svetlucavim cvetnim aplikacijama koji se nosi na farmerke, do monograma kuće od štrasa na torbama, Pharrell smatra da zapadni šik može (i trebalo bi) da blista.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI