Louis Kalff – Revolucionarni dizajn kroz modernizam

Tekst: Eleven eleven

Na početku 20. veka, dok je Evropa još uvek vibrirala u ritmu industrijske revolucije, jedan mladić iz Amsterdama započeo je putovanje koje će značajno uticati na svet dizajna i arhitekture.

Louis Kalff, čije su inovacije preoblikovale Philips i postavile temelje za modernistički pristup u industrijskom dizajnu, bio je vizionar čiji rad i danas osvetljava put ka lepoti i funkcionalnosti.

Rani život i karijera

Rođen u imućnoj porodici 1897. godine, Louis je od malih nogu bio izložen svetu umetnosti i kulture. Njegova rana fascinacija inženjeringom usmerila ga je ka studijama u Delftu, gde je počeo da oblikuje svoj jedinstveni estetski izraz. Već kao student kreirao je plakate, postere i kostime, demonstrirajući svoj talent za kombinovanje umetnosti i praktičnosti.

Filozofija dizajna

Kalffova filozofija bila je utemeljena u modernizmu, naglašavajući čistoću linija, funkcionalnost i integraciju novih materijala i tehnologija. Verovao je da dizajn treba da bude dostupan svima i da estetika ima potrebu da se stopi sa funkcionalnošću predmeta. Posebno se isticao u korišćenju svetlosti, ne samo kao osvetljenja već kao integralnog elementa arhitektonskog prostora.

Možda je najprepoznatljiviji po svom radu sa Philipsom – Kalff je revolucionarizovao način na koji su proizvodi prezentovani i doživljavani. Od dizajna ikoničnih proizvoda poput Philips radija i osvetljenja među kojima se ističe kultna Z lampa, do kreativnih reklamnih kampanja, njegova dela su odražavala težnju ka inovacijama i estetici. On je zaslužan za Philipsov logo, a jedno vreme je radio i kao kreativni direktor ove velike kompanije. Kulminacija njegovog rada bila je saradnja sa Le Corbusierom na Philips Paviljonu za Svetsku izložbu u Briselu 1958. godine, gde je prikazan „Poème Électronique“, koji predstavlja vanvremensku simbiozu muzike, svetlosti i arhitekture.

Louis Kalff nije samo ostavio trag u Philipsu, njegov uticaj seže mnogo dalje u temelje modernog dizajna. Zasigurno je svojim radovima nastavio da inspiriše kreativce širom sveta, a njegova filozofija da dizajn mora poboljšati kvalitet života i dalje odjekuje u savremenoj industriji i oblikuje budućnost.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI