London FW – 40 godina modnog bunta i kreativne evolucije

Tekst: Milena Veselinović

Senzacionalizam, elegancija, novi dizajneri koji su se vinuli među zvezde, inovacije, skandali, neočekivani momenti i ostale pojedinosti – po čemu je Londonska Nedelja mode događaj za pamćenje?

Trendovi dolaze i prolaze, ali stil je večan. Ove godine obeleženo je čak četiri decenije postojanja jedne od najkultnijih manifestacija u svetu mode, koja je sa godinama proslavila brojne dizajnere, okupila najpoznatija imena iz sveta modelinga, televizije, biznisa, lepote i filmske industrije.

Kako je sve počelo?

Kada se spomenu u istoj rečenici bunt, inovacija i kreativni duh, neizbežno će vam misli poleteti ka London FW događaju. Ovo prestižno okupljanje ne samo da je epicentar modnog luksuza i dizajna, već je i idealan poligon za afirmaciju novih mladih talenata, koji traže svoj prostor na modnoj sceni među etabliranim brendovima. LFW je mesto sinteze britanskog šarma i avangardnih kreacija, pri čemu se London pretvara u pulsirajući modni kosmos koji svake sezone iznova očarava. Od skromnih početaka na parkingu u Kensington High Street u organizaciji PR legende Lynne Franks, do globalno priznate profitabilne i ugledne platforme, LFW je prešao dug put.

Događaji i dizajneri po kojima ćemo pamtiti LFW

Još je na samom početku sve govorilo da će ovaj događaj ostaviti važan pečat u fashion industriji. Povodom proslave otvaranja, dizajnerka Katharine Hamnet susrela se sa tadašnjom premijerkom Margaret Thatcher noseći majicu u znak protesta protiv nuklearnog naoružanja. Ovo je bio samo prvi u nizu trenutaka koji su izazvali pravu senzaciju na naslovnim stranama svih magazina. Među ostalima su definitivno i kraljica Elizabeta koja sedi u prvom redu pored urednice američkog Vogue, Anne Wintour, na reviji Richarda Quinna (2018), Shalom Harlow čiju su haljinu na reviji obojili roboti (1999), kao i Posh Spice, Victoria Beckham koja je prošetala u satenski kratkim pantalonama sa bodljikavom frizurom, kao i nastup pevača Princea koji je uzdrmao zvanice (2007). Londonska Nedelja mode je sve samo ne tiha. McQueenovo pojavljivanje 1993. godine ne samo da je privuklo pažnju na njegov rad, već je zauvek promenilo modnu scenu. Njegov ’’bumsters’’ džins postao je sinonim za Y2K trend, iako je izazivalo brojne kontroverze, a Vivienne Westwood je sa svojim punk kolekcijama ostala nezaboravna figura na LFW pistama. Ovo nije samo mesto okupljanja za poznate svetske dizajnere poput Burberryja i JW Andersona, već je i katalizator za nove talente kao što su Nensi Dojaka, Molly Goddard i Aaron Esh.

London Fashion Week 2024.

Povodom proslave 40. godišnjice, zvanice su prisustvovale raskošnim revijama i zabavama koje oduzimaju dah, ali i retrospektivi koja je ostavila dubok utisak. LFW je otvorio irski dizajner Paul Costelloe, čiji klasični dizajni evociraju lepotu i eleganciju prošlih vremena, dok istovremeno nagoveštavaju da nas tek čeka budućnost prepuna inovacija. Na čelu sa školom dizajna koja je bila inkubator mnogobrojnih talenata poput Alexander McQueena, Sarah Burton, Philo, McCartney, Kim Jones, LWF je ostao kreativno igralište za generacije dizajnera koji su ispisale stranice savremene mode.

Sa 40 godina iza sebe, Londonska Nedelja mode nastavlja da inspiriše i izaziva, potvrđujući svoje mesto kao jedan od ključnih događaja u modnom kalendaru, pored Pariza, Milana i Njujorka. Dok se osvrćemo na prošlost, sa nestrpljenjem iščekujemo budućnost, svesni da će LFW nastaviti da oblikuje modni svet, negujući talente koji će definisati modu kao beskonačno polje mogućnosti.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI