Liderstvo – veština koja se usavršava upravo ovim knjigama

Tekst: Ivona Lekan

Da li ste spremni da preuzmete ulogu lidera? Otkrivamo vam kvalitetne, uzbudljive i inspirativne naslove koji će vam pomoći da postanete predvodnik.

Stručnjaci kažu da svako u sebi nosi liderski gen i da sve što je potrebno jeste da ga pronađemo, osvestimo i probudimo. Knjige koje smo izdvojili pomoći će vam da usavršite veštine komunikacije, dobijete samopouzdanje, steknete sposobnost samostalnog odlučivanja i postanete harizmatičan predvodnik u bilo kojoj životnoj oblasti.

Počni sa zašto

Često smo toliko opterećeni time ŠTA radimo i KAKO to radimo, da često zaboravimo ZAŠTO to radimo. Simon Sinek – čiji je govor na video platformi TED drugi najgledaniji svih vremena, u ovoj inspirativnoj, zanimljivoj i pitkoj knjizi, očiglednim i neumoljivim primerima pokazuje šta je zajedničko svim velikim svetskim umovima – oni nikada iz vida nisu gubili svoje ZAŠTO. Saznajte kako da otkrijete vaše ZAŠTO, inspirišite sebe, a onda i ljude oko sebe i postane pravi lider.

Vodi! Kako usavršiti liderstvo

Dale Carnegie u ovoj genijalnoj knjizi daje praktične savete, strategije i primere iz života vrhunskih lidera širom sveta, koji će vam predočiti kako da budete efikasniji lider koji inspiriše uspeh vašeg tima. Na jednostavan i pitak način, autor nam otkriva šta to mora imati svaki dobar lider i kako stići do toga. Carnegie takođe objašnjava zašto su poverenje, empatija i voljna saradnja krucijalni za svakog uspešnog lidera, kao i na koji način razvijati timski rad i duh, angažovanost i uspešnu saradnju zaposlenih.

Liderstvo

O tome koliko je ova knjiga Petera G. Northouse-a dobra, govori i činjenica da je ovo njeno četvrto izdanje. Čak iako ste je već pročitali, ne bi bilo loše obnoviti i dopuniti znanje, jer su ubačeni i novi sadržaji kao što su „Kultura i liderstvo“ i „Žene i liderstvo“. Ovo izdanje napisano je sa istim ciljem kao i prethodna, a to je da premosti jaz između pojednostavljenih popularnih pristupa liderstvu i apstraktnijih teorijskih pristupa, a posebna pažnja posvećena je tome kako svaki od teorijskih pristupa može da se primeni u postojećim organizacijama.

Knjiga o Netfliksu

Kada je Reed Hastings 2000. godine u očaju pokušao da svom nedostižnom konkurentu proda gubitnički Netfliks, bio je glatko odbijen. Direktor Blokbastera, koji ga je lično odbio, upravljao je lancem od 9000 dvd klubova vrednom 6 milijardi dolara, a Netfliks je bio pred bankrotom sa 50 miliona dolara duga. Danas, Blokbaster odavno ne postoji, a Netfliks ima više od 200 miliona korisnika i vrednost veću od 160 milijardi dolara. Šta se dogodilo u međuvremenu? Saznajte od tvorca lično!

Trump: The Art of the Deal

Ova knjiga navešće vas da bar na trenutak ponovo poverujete u američki san. O tome kako vodi svoju organizaciju i kako vodi svoj život – dok upoznaje ljude koje treba da upozna, ćaska sa porodicom i prijateljima, sukobljava se sa neprijateljima i izaziva konvencionalno razmišljanje, govori Donald J. Trump lično. Otkrijte formulu za uspeh briljantnog uma, način na koji izoluje zajedničke elemente u svojim najvećim dostignućima, razbija mitove, speluje nule i u potpunosti otkriva svoju maestralnu veštinu sklapanja ugovora.

Plemena

Ukoliko ignorišete svoju šansu za vođstvom, rizikujete da postanete još jedna “ovca” koja se bori da zaštiti status quo po svaku cenu, ne pitajući se da li upravo ta poslušnost donosi vama ili vašoj organizaciji bilo šta dobro. „Plemena” će vas navesti da se istinski zapitate o vašoj šansi da predvodite svoje zaposlene, kupce, investitore, vernike, hobiste, čitaoce… Nije lako, ali je mnogo lakše nego što možete da zamislite.

Ukoliko mislite da liderstvo pripada drugima, a ne vama, razmislite ponovo!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI