Ponekad vam nije potrebna cela poslastičarnica da biste osetili pravi gastronomski doživljaj.
Ponekad su dovoljna samo tri sastojka – i jedna dobra ideja. Ako volite da vam deserti budu kremasti, osvežavajući i da izgledaju kao da su stigli sa naslovne strane kulinarskog magazina, onda je vreme da se upoznate sa britanskom letnjom senzacijom – Lemon possetom.


Kad jednostavnost ima ukus rafiniranosti
Ovaj desert bi po svom ukusu i teksturi mogao da se takmiči lako sa najfinijim musevima i panna cottama, ali njegova čar je u tome što vam za njega nisu potrebne veštine profesionalnog šefa, već samo dobra pavlaka, limun i šećer. Da, toliko je jednostavno. A rezultat? Čista poezija na kašičici. Lemon posset je klasik britanske kuhinje i datira još iz srednjeg veka, kada se prvobitno pripremao kao topli napitak od mleka, začina i vina. Tokom vremena, recept je evoluirao u ono što danas obožavamo – baršunasti dezert koji se prirodno zgušnjava zahvaljujući kiselosti limunovog soka. Nema želatina, nema brašna – samo pametno iskorišćena hemija između tri sastojka.
Recept koji vas neće razočarati
Za pripremu vam je potrebno sledeće: 2 šolje punomasne slatke pavlake, ¾ šolje belog šećera, sok i rendana korica od 2 limuna. Pavlaku i šećer sipajte u šerpu, zagrevajte dok ne proključa, pa kuvajte još 2-3 minuta. Zatim dodajte limunov sok i koricu, sve promešajte, sipajte u čaše ili još bolje – pažljivo očišćene polovine limuna. Ostavite u frižideru da se stegne minimum 5 sati, idealno bi bilo preko noći. Servirajte sa listićem mente, lavandom ili još malo narendane korice limuna. Rezultat je sofisticirani desert bez previše uloženog vremena i previše muke oko pripreme.

Lepota ovog recepta je što ga uvek možete prilagoditi svom ukusu – limun možete zameniti narandžom, grejpom ili limetom. Ako ste skloni eksperimentima, pokušajte da pavlaku pre kuvanja infuzujete lavandom, ruzmarinom ili čak zrnom vanile. Efekat će biti jednako kremast, ali sa dodatnom aromatičnom dubinom.