Na Dorćolu, u jedno od omiljenih mi gradskih mesta otvorenih u poslednje vreme, koktel dolazi sa dozom dima i dekadencije, a ramen se kuva 12 sati.
Tu se muzika ne pušta sa plejliste, već sa vinila, a estetika nije tu da zadovolji trend, nego je poseban nivo atmosfere. Kissa10, bar i urbana capsule senzacija u Dobračina 29A, upravo je dobila svoj letnji remiks koji ćete želeti da probate na repeat.


Novi šef, poznati tonovi, nepoznati obrti
Kulinarsku paletu Kissa10 sada vodi Anton Krasikov, chef koji je svoju preciznost brusio pod mentorstvom Toma Halpina (u restoranu Maya u Moskvi), a sada japanskim klasikama daje novu konturu. Umesto velikih tanjira, ovde su pažljivo izabalansirani zalogaji koji vas teleportuju pravo u izakaye Tokija. Flagship ramen sa bujonom kuvanim 12 sati je čisto savršenstvo umamija. Tu su i bao burgeri, azijski ’’tako’’ na pari, Cezar sa karaage piletinom, kimči paradajz i nova sekcija ražnjića kušijaki koji brišu granice između ulične hrane i fine dininga.


Bar kao laboratorija ukusa
Letnji meni donosi i koktele koji više liče na mikroskopski precizne parfeme nego na klasične bar mikseve. Bar menadžer Jevgenij Kilimenko vodi čitavu malu laboratoriju iza šanka, uz pomoć novih tehnologija kojima stvara destilate od duvana, smokvinog lista, dajkona, limunske trave, kimčija. Zvuči kao nauka? I jeste. Ali su rezultati čist hedonizam u čaši. Purple rain, inspirisan je Princovim hitom, miriše na duvan, Fender twist na Gibsonov Martini je posveta svim ljubiteljima suvih nota i dobrog dizajna. Za one smelije, Hentai Martini provocira imenom, ali zadržava balansirani azijski šmek. Nova sekcija Neo Classic interpretira globalne favorite – tu su Lao Wai Negroni, Sake Martini i Spicy Mezcalita, svaki sa sopstvenim karakterom.


Ako ste mislili da znate sve o Kissa10, sačekajte da pronađete tajnu terasu skrivenu u dvorištu. Idealna je za tople večeri, DJ setove sa vinila, brunch vikende i večere koje se ne planiraju, već spontano dogode. Letnji meni Kissa10 je promena tempa – ovaj bar bira sporo, eksperimentalno miksanje i ritualno uživanje. I to je možda njegova najveća čar – što vas ne poziva da svratite na piće, već da ovde ostanete i opustite se.