Lagano letnje štivo – knjige koje se nose na put

Tekst: eleven eleven

Mnogo stvari volimo kod leta. Ne znamo da li bismo pre izdvojili planiranje odmora, road trip, plivanje u moru, izležavanje na plaži pod suncobranom, šum talasa i vetra, miris kokosovog mleka za telo ili sveže sečenih sočnih lubenica.

Sasvim suptilno, tu negde između pakovanja kofera i biranja letnjih outfita nameće se pitanje koje se tiče knjiga koje bismo mogli da ponesemo sa sobom na put. To bi trebalo da bude bude zanimljivo štivo za relaksiranje ali i zabavu. Odmor jeste prilika da sve svoje obaveze stavimo po strani, ali ujedno i mogućnost da nadoknadimo ono što nismo stizali tokom godine. Istraživanja pojedinih naučnika dokazala su da čitanje pomaže umanjenje stresa i olakšava neke od simptoma depresije. 

Predlažemo vam nekoliko naslova koji bi mogli biti interesantan izbor za poneti na put.

Brana na Antlantiku – roman je o usamljenosti, životnim previranjima, potrazi za inspiracijom jednog čoveka okupiranom monotonom svakodnevicom, i vraćanju iskonskoj ljudskoj potrebi – da se voli i bude voljen.

Leto kad je mama imala zelene oči – pripoveda priču o umetniku Aleksiju koji tuguje zbog sestrine smrti i lošeg odnosa sa majkom, usled čega doživljava umetničku blokadu i obraća se psihijatru za pomoć. Na njegov nagovor Aleksi počinje da piše kako bi se kroz reči izborio sa svojim osećanjima a to ga preplavljuje mnogim nepreživljenim emocijama poput ljutnje i besa. Ovo je priča o praštanju, povezivanju i sagledavanju životnog ciklusa.

Bad Summer People – autorke Eme Rosenblum, je uzburkana satira o neverstvu, životu porodica na ostrvu, nesrećnoj ljubavi, izigranom prijateljstvu, zabadanju noža u leđa i intrigama. Ovo je priča o onome što se krije iza savršenih života uspešnih i bogatih ljudi, ispričana na mračan i pomalo komičan način.

The Three of Us – oslikava dugogodišnju tenziju između muža i njegove žene i najboljeg prijatelja koji dolaze do same tačke ključanja u ovoj interesantnoj komediji ispričanoj tokom jednog dana. Napeto konstruisana priča govori o istinama koje skrivamo ali i kompromisima koje postižemo zarad onih koje volimo.

Mesec od papira – knjiga je ispričana iz perspektive jedne devojčice i jedno od omiljenih dela američke književnosti koje može parirati knjizi Ubiti pticu rugalicu.

The Half Moon – od autora bestselera ’’Pitaj ponovo, da’’ dolazi nam novo proniciljivo štivo koje predstavlja zanimljivu studiju bračnog života para koji balansira između ostvarenja ličnih ciljeva i porodičnog života.

Vraćena – je priča o trinaestogodišnjoj devojčici koja bez objašnjenja mora da napusti dom u kojem je odrasla i vrati se biološkim roditeljima. Izuzetno ekspresivan roman o porodičnoj ljubavi, napuštanju, samoći i sazrevanju kao i klasnim nejednakostima.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI