Kuća od koje zastaje dah – Casa Ladera

Tekst: Milena Veselinović

Dom koji prkosi zakonima gravitacije uklopljen u strmim padinama Čilea, sa pogledom koji seže do samog horizonta, mesto je koje oduzima dah.

Casa Ladera, delo studija WMR Arquitectos, nije tek još jedan atraktivan smeštaj koji možete rentirati putem Airbnb-a. Naprotiv, u pitanju je umetničko delo koje spaja arhitekturu i prirodu u nešto zaista spektakularno.

Arhitektonska simfonija na čileanskim obroncima

Nalazeći se na južnoj strani obronka koji gleda na plažu La Vega de Pupuya, sa nagibom od 45 stepeni, Casa Ladera pruža neometan pogled na okean i dolinu, dok je istovremeno zaštićena od vetrova koji su na ovom podneblju izuzetno jaki. Izgradnja je završena 2022. godine, a sa svojih 198 kvadratnih metara, ovaj dom se proteže na četiri nivoa, prateći prirodnu topografiju terena i ne narušavajući nimalo izgled okoline. Impresivni spoljni skelet od tamnog bora ističe se kao okvir za staklene zidove, dok unutrašnjost od svetlije braon borovine stvara toplu atmosferu.

Jedinstvenost u dizajnu

Asimetrična kuća funkcioniše kao veliko stepenište koje se spušta niz teren, podeljeno u nivoe i platforme. Glavni ulaz je na trećem spratu i ovde se nalaze spavaća soba i kupatilo, dok se na najvišem nivou mogu pronaći dodatna spavaća soba, kupatilo i TV soba. Donji nivo obuhvata glavni apartman sa privatnom terasom i pomoćne prostorije. Iza ovog kompleksnog i inovativnog projekta stoji studio WMR Arquitectos čije je sedište u Santjagu. Unutrašnjost kuće uređena je u modernom industrijskom stilu sa puno prirodne svetlosti i visokim prozorima. Ispunjena je toplim nijansama drveta, akcentovanih crnom bojom u vidu masivnih greda i nosećih stubova, komoda i drugih detalja koji su skladno uklopljeni u prostor.

Mesto je idealno za porodični odmor, ali i boravak sa većom grupom prijatelja. Kreativnim rešenjima nije bilo kraja, pa je Casa Ladera izgrađena tako da ne zahteva poseban sistem grejanja. Zahvaljujući termoregulaciji integrisanoj u prozore i celu konstrukciju, apsorbuje sunčevu svetlost putem solarnih panela tokom dana i tako akumulira energiju koja služi za zagrevanje. Ovo izuzetno ekonomično rešenje predstavlja budućnost dizajna ali i ekološke svesti.

Casa Ladera je simpatičan planinski dom, ali i prostor gde se kreativa, priroda i umetnost harmonično sjedinjuju u jedinstveno iskustvo. Sa svojom neobičnom lokacijom i inovativnim rešenjima, ova kuća predstavlja trijumf arhitekture koji izaziva divljenje i inspiriše. Svaki element, od strukturalnog dizajna do izbora materijala doprinosi stvaranju ovog izuzetnog prostora koji iznova definiše uzvišeni odnos između doma i prirodnog okruženja.

Foto: Cristobal Palma

POVEZANE VESTI