Krambl sa dunjama – ultimativni ukus jeseni

Tekst: Viola Vasiljević

Dopustite da vas povedemo na posebno putovanje koje budi sećanja na tople dane i zlatne popodnevne časove provedene uz šoljicu čaja.

Predstavljamo vam priču o kramblu sa dunjama, pomalo zaboravljenom voću koje se ipak vraća na velika vrata naše gastronomske scene.

Krambl je jednostavan desert, ali ima tu moć da izazove uzdahe zadovoljstva kod onih koji ga degustiraju. Hrskavi slojevi mrvičastog testa kriju ispod sebe toplo voće, preliveno fantastičnom kombinacijom aromatičnih začina.

Potrebni sastojci:

  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 ½ kg dunja
  • 2 limuna
  • Cimet, muskatni orah
  • Za hrskavu koricu preko dunja: 80 g brašna, 2 kašike braon šećera, jedna šaka badema, 2 kašike ovsenih pahuljica, 60 g putera, voda

 

 

Priprema: Očišćene dunje isecite na tanke kriške i potopite ih u posudu koju ste prethodno napunili hladnom vodom i u koju ste iscedili jedan limun. Ovako ćete sprečiti da one potamne dok pripremate ostatak recepta. Puter zagrejte, u njega dodajte šećer i sok od preostalog limuna. Nakon par minuta zagrevanja na blagoj vatri dodajte oceđene dunje i dinstajte dok ne omekšaju. Za to im je potrebno oko pola sata, u zavisnosti od jačine vatre. Kako biste pripremili hrskavu koru u blenderu pomešajte brašno, preostali puter, šećer, cimet, muskatni orah, bademe, ovsene pahuljice i malo vode i blendajte dvadesetak sekundi. Ovu smesu prelijte preko dunja koje ste prethodno rasporedili u pleh i pecite u unapred zagrejanoj rerni oko pola sata na 180 stepeni.

Služite krambl topao sa kašikom sladoleda od vanile preko kojeg ćete dodati još malo cimeta po želji.

 

Bon appétit!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI