Ko su nove zvezde sportswear-a i kako utiču na sportske klasike?

Tekst: Ivona Lekan
Nekonvecionalni i inventivni dizajni, luksuzni materijali, briga o reciklaži i životnoj sredini, male limitirane serije i influeseri koji ih nasmejeni nose dok vežbaju u modernim teretanama, učinili su da novi sportswear brendovi postanu sve popularniji i traženiji.
Predstavljamo vam pet novih zvezda sportswear-a i istražujemo u kojoj meri utiču na gigante sportske opreme poput Nike-a, Adidas-a ili Pume.

1. Alo – od yoga strunjače do ulice

Širenje svesnog pokreta, briga o zdravlju i stvaranje zajednice, osnovni su ciljevi jednog od sve aktuelnijih brendova sportswear-a. Osnovan u Los Anđelesu od strane dva prijatelja, Alo je vrlo brzo postao omiljena yoga uniforma kako influeserima, tako i mnogim poznatim ličnostima širom sveta.

Ono što ovaj brend odlikuje i čini ga visoko traženim u odnosu na konkurente, jeste njihova mantra „studio-to-street“, odnosno nosivost svih komada kako u yoga studiju, tako i u svakodnevnim aktivnostima. Ideja je i da se svest iz prakse sa strunjače prenese u životnu praksu, a to su prepoznali Hailey Bieber, Gigi Hadid, Taylor Swift, Kendal Jenner i mnoge druge poznate ličnosti koje često mogu biti viđene u Alo komadima kako na treninzima, tako i na ulicama.

Alo proizvode možete kupiti na njihovom sajtu ovde, na MyTheresa ili Nordstrom online shopu.

2. Sporty and Rich – spoj sporta i luksuza

Kada je Emily Oberg 2015. godine napravila kreativan Instagram mood board, nije ni slutila da će iz njega kroz par godina nastati jedan od najpopularnijih brendova koji na zanimljiv način spaja sport i luksuz. Svi Sporty and Rich komadi nastaju na relaciji Los Anđeles-Pariz, na kojima Emily svakodnevno inspirisana stvarima koje je okružuju i intrigiraju, radi sa svojim timom.
Estetika brenda je pažljivo osmišljena, minimalistička i zabavna, inspirisana udobnim stilom 90ih sa muzama poput princeze Dajane i OG supermodela, te je vrlo brzo stekla ogromnu popularnost. Gotovo svaka uticajnija IT devojka, mega model i poznata ličnost, uslikana je u nekom komadu ovog brenda, a neke od njih su Irina Shayk, Rosie Huntington-Whitele i Hailey Bieber.

Sporty and Rich proizvode možete pronaći na njihovom sajtu ovde, kao i na Net-A-Porter ili Selfridges.

3. Atelier Manola – održivi dizajn i elegancija

U želji da pronađe sofisticiranu, elegantnu i minimalističku opremu u kojoj će sa stilom odlaziti na treninge, poznata manekenka i influenserka Belen Hostalet osnovala je brend Manola, liniju sportske opreme čija je glavna odlika održiva proizvodnja u kombinaciji sa prefinjenim dizajnom.
Sanjive pastelne boje, prilagođenost svakom obliku tela i svilenkasti, izdržljivi i luksuzni materijali, učinili su da brend čija je proizvodnja locirana u Portugalu, brzo postane svetski prepoznat u modnim krugovima, a Hostalet je najavila i da radi na proizvodnji sopstvenih održivih tkanina i materijala.

Atelier Manola asortiman istražite ovde.

4. Live the Process – savršena simetrija i stalna evolucija

Konstantna potraga za balansom, holistički pristup i potreba za „vežbanjem unutar sebe“, inspirisali su Robyn Berkley da osnuje sportswear liniju koja koegzistira upravo u skladu sa ovim principima. Proces pristupa dizajnu sa jednakom pažnjom usmerenim ka stilu i gracioznosti, blokiranje boja, savršeni šavovi i konstrukcija, udružili su se kako bi stvorili izdužene siluete koje balansiraju funkciju i formu.
Važna odlika brenda je i etički pristup modi na svakom nivou proizvodnje, koja ne isključuje estetsku privlačnost i praćenje trendova. Rezultat su eco-friendly modeli autentičnih krojeva, a posebno su zanimljivi jednodelni kombinezoni po kojima je brend postao prepoznatljiv.

Live the Process proizvode možete kupiti na njhovom oficijelnom sajtu ili potražiti na MyTheresa.

5. Girlfriend Collective – etički napravljena aktivna odeća od XXS-6XL

Svaki par helanki Girlfriend brenda nastaje od 25 recikliranih boca vode nakon konzumiranja. To je ujedno i bila vodeća ideja Ellie Dinh kada je 2020. pokrenula brend koji objedinjuje minimalizam, luksuznu estetiku i održivu modu. Pored toga, važan aspekt je i prilagođenost modela raznovrsnosti ženskih tela, pa se svaki model naći u veličinama od XXS do 6XL.
Girlfriend Collective osnovan je 2020. godine i vrlo brzo je postao „Holywood approved“ od strane mnogobrojnih poznatih ličnosti i influesera, među kojima su i Oprah Winfrey, Kendall Jenner, Ariana Grande, Madison Beer i mnogi drugi koji su se pridružili trendu nošenja odeće od plastičnih boca.

Girlfriend Collective proizvodi dostupni su ovde,  a možete ih kupiti i na Amazonu ili preko Net-A-Porter.

Pažnja koju ove i njima slične novije zvezde sportswear brendova privlače poslednjih godina, kao i pozamašni profiti koje ostvaruju, svakako da nisu zanemarljivi. Ipak, čini se da su i dalje veoma daleko iza sportswear giganata poput Nike-a, Adidas-a ili Pume.

Na kraju, jedno je sigurno – novi brendovi sportske odeće imaju sve veći uticaj kako na materijale i dizajn, tako i na poimanje standarda proizvodnje, izrade i samog plasmana proizvoda, a na koje sve načine će se to odraziti na velike sportske brendove – zanimljivo je pitanje čiji odgovor ćemo saznati u budućnosti.
Foto: Promo

POVEZANE VESTI