Knjiga meseca – Dvori od oraha

Tekst: Milena Veselinović

Pod nebeskim svodom koji je svedok vekova, rađaju se priče koje ukrštaju sudbine, emocije i istoriju. Takva je saga „Dvori od oraha“, roman koji vas vodi na putovanje kroz stotinu godina istorije dve porodice, Delavale i Sikirić.

Kao čitalac, postajete putnik kroz vreme, od današnjih dana unazad do daleke prošlosti, otkrivajući kako je istorija preoblikovala živote običnih ljudi.

Saga koja prepliće vreme i sudbine

„Dvori od oraha“ autora Miljenka Jergovića nije samo roman, nego i izraz koje spaja epohalne događaje i intimne ljudske sudbine. Kroz petnaest poglavlja, čitamo unazad – od kraja ka početku. Smrt Regine Delavale, rođene Sikirić, početak je naše priče koja se odvija unatrag, od njene smrti u Dubrovniku 2001. godine, sve do njenog rođenja u aprilu 1905. Ova obrnuta hronologija nije samo nasumice odabran stilski izbor, već i snažan simbol kako prošlost oblikuje sadašnjost, i kako su početne iskre naših priča duboko ukorenjene u vremenu koje prethodi našem postojanju.

Životne priče i istorijski kontekst

Roman osvetljava iskustva brojnih likova, oslikavajući kako su njihove sudbine neraskidivo povezane sa istorijskim događajima. Od Informbiroa i Golog otoka do četničke kame i ustaškog noža, likovi se susreću s turbulencijama 20. veka koje se odvijaju na različitim mestima – od Dubrovnika i Sarajeva pa sve do Rijeke, Trsta i Pariza. Jergović, fantastičnom poetskom preciznošću, oslikava svakog lika, pružajući nam uvid u njihove misli, stavove i nedoumice. Jergovićeva sposobnost da održava glavni tok priče, uprkos mnoštvu paralelnih radnji i obilja likova, svedoči o njegovom majstorstvu pripovedanja. Proza prožeta poetskim segmentima, zahteva čitanje i istraživanje iznova. Svaki lik, ma koliko sporedan, ima svoju svrhu i doprinosi bogatstvu ove složene priče.
„Dvori od oraha“ je više od obične porodične sage – ovaj roman daje intiman pogled na istoriju ovih prostora, sa osvrtom na kompleksnost 20. veka. Kroz priču Regine Delavale i njenih bližnjih, Jergović nam otkriva kako istorija, kao pozadinska muzika, daje ton našim životima. Ovaj roman je ne samo svedočanstvo vremena već i oda ljudskom duhu koji, uprkos istorijskim neprilikama, nastoji da pronađe svetlost i smisao u svom postojanju.
Kroz ove stranice, „Dvori od oraha“ vas pozivaju da zaronite u dubine prošlosti, da otkrijete kako se kroz tajne, tragedije i ljubavi jedne porodice otkriva istorija celog jednog veka. Da li ste spremni na to putovanje?

Foto: Promo

POVEZANE VESTI