Kao hladan tuš – ledenom terapijom do zdravlja i lepše kože

Tekst: Milena Veselinović

Drevna praksa koja izaziva naše telo i um na potpuno drugačiji način, doprinosi mentalnoj budnosti, poboljšanju zdravlja ali i izgleda kože – predstavljamo vam tuširanje hladnom vodom!

Ova metoda koja vuče korene iz antičke Grčke, danas je postala popularan trend u wellness svetu. Ali šta je to što čini tuširanje hladnom vodom tako posebnim i zašto je sve više ljudi privučeno ovim, na prvi pogled, šokantnim ritualom?

Benefiti tuširanja hladnom vodom

To ne mora biti samo test vaše lične izdržljivosti, već može pružiti brojne zdravstvene i skincare prednosti. Doktora Majdoline Jayoushe, specijalista interne medicine, ističe da hladna terapija može smanjiti upale i otok, poboljšati imunološki odgovor vašeg tela, promovisati sveukupno zdravlje, unaprediti metabolizam i pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Takođe, pokazalo se da hladni tuševi imaju efekta u borbi protiv određenih simptoma depresije.

Šta stoji iza ovog koncepta?

Kada se naše telo izloži hladnoj vodi, dolazi do izvesnog šoka koji pokreće niz korisnih odgovora u organizmu. Prema specijalistima za hladnu terapiju, hladna voda šalje električne impulse u mozak koji prebacuju telo u mod preživljavanja. To rezultira ubrzanjem metabolizma, povećanjem cirkulacije, sužavanjem krvnih sudova i hormonskom reakcijom sličnom adrenalinskom odgovoru na opasnost. Kada se naša koža prilagodi hladnoj temperaturi, dolazi do naleta ’’hormona sreće’’ kao što su dopamin, serotonin i endorfin koji će ostaviti telo mentalno preporođenim. Studije su pokazale da osobe koje redovno završavaju tuširanje hladnom vodom imaju manje dana odsustva sa posla zbog bolesti i brže se oporavljaju od prehlada.

Ledene kugle i maske za lepši ten

Za vaše lice možete koristiti umivanje hladnom vodom koje će dati trenutno osveženje, ali ako imate više vremena na raspolaganju, predlažemo upotrebu ledenih kugli koje će dati bolje rezultate. Ovo su staklene sfere ispunjene tečnošću koja se hladi i koje pomažu da se oslobodite natečenosti, podočnjaka, glavobolje, da suzite pore, postignete instant lifting efekat i trenutno buđenje. Ice globes deluju na mišiće lica i opuštaju ih, a ujedno čine ten lepšim. Takođe, fantastičnim su se pokazale i hladne maske koje možete držati na licu i do pola sata.


Kako da primenite cold shower u svojoj rutini?

Praksa tuširanja hladnom vodom može se sprovesti na razne načine – od jednostavnog prelaska sa tople na hladnu vodu na kraju tuširanja, do pravog višeminutnog hladnog tuša ili kupanja u ledenoj vodi. Prvih 10 sekundi može biti neprijatno, ali ključ je u doslednosti i ponavljanju rituala na najmanje dva do tri puta nedeljno. Alternativno, možete isprobati i hladne kupke ili čak posetiti specijalizovane krioterapijske komore.

Iako na prvi pogled može delovati kao izazov, tuširanje hladnom vodom nudi brojne benefite koji se ne mogu zanemariti. Od poboljšanja mentalnog zdravlja, preko jačanja imunološkog sistema do lepše kože, hladna terapija nudi holistički pristup zdravlju i blagostanju. Sa ovako impresivnim listom prednosti, možda je vreme da i sami zaronimo u svet hladnih tuševa i osetimo sve njihove čari.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI