Kalistenika – unapredite snagu, pokretljivost i formu uz ovaj vid vežbanja koji potiče iz drevne Sparte

Tekst: Milena Veselinović

Nasuprot modernim teretanama i sofisticiranim fitnes mašinama koje se u njima nalaze, postoji oblik vežbanja čiji koreni leže duboko u istoriji – govorimo o kalistenika vežbanju.

Ovaj sistem koji koristi sopstvenu telesnu težinu kao otpor je praktična forma fizičke aktivnosti, neće vas koštati a ujedno je i umetnost pokreta koji objedinjuje snagu, kondiciju i funkcionalnost.

Šta znamo o ovom vidu vežbanja? 

Prema nekim izvorima, kalistenika potiče još iz drevne Sparte i obuhvata vežbe koje se oslanjaju na telesnu težinu i pokrete koji su predviđeni da povećaju snagu, izdržljivost, fleksibilnost i koordinaciju. Pored vežbanja ratovanja, starogrčki i rimski vojnici su koristili ovaj sistem za jačanje kondicije. „Kalistenika se fokusira na korišćenje sopstvene težine za pokretanje tela i zglobova kroz širok opseg pokreta,“ objašnjava Vonda Wright, M.D., ortopedski hirurg i autor knjige Guide to Thrive. Ovde je važno naglasiti da se ne koriste nikakvi rekviziti ni pomagala. Suština je u praktikovanju motoričkih pokreta celog tela poput guranja, skakanja, hvatanja, ljuljanja. U modernom dobu, najpribližniji kalistenici je streetworkout, a budući da je sezona lepog vremena pred nama, eto idealnog načina da dan provedete u prirodi i zdravim aktivnostima.

Benefiti i kako početi? 

Prednosti kalistenike su mnogobrojne, a izdvajamo mogućnost vežbanja bilo gde, poboljšanje fleksibilnosti i pokretljivosti, smanjenje procenta masti u organizmu kao i izgradnja snage. Vežbe kao što su čučnjevi ili iskoraci pomažu u jačanju mišića potrebnih za svakodnevne aktivnosti poput hodanja po stepenicama ili penjanja uzbrdo. Započnite sa kalistenikom još danas koristeći se savetima eksperata! Počnite sa australijskim zgibovima, gde su ruke na niskoj šipki dok su noge na podu i telo pod uglom, i nastavite sa serijama od najmanje pet ponavljanja. Dodajte u trening i sklekove na uzvišenoj podlozi ako su vam obični sklekovi previše zahtevni. Za početnike postoji nekoliko vežbi koje se preporučuju kao bezbedne jer su i rizici od povreda svedeni na minimum. To su čučnjevi, iskoraci, sklekovi, plankovi, burpees, koji će pomoći da ojačate gluteus, očvrsnete svoj core i trbušne mišiće. Ove vežbe pokrivaju raznovrsne aspekte vašeg treninga, dok čučnjevi bez dodatnog opterećenja jačaju donji deo tela što je veoma važno za držanje.

Trening sa tegovima ili kalistenika, šta je bolje?

Zavisi od vaših preferencija. Iako su i kalistenika i trening sa tegovima oblici treninga otpora, kalistenika se oslanja na sopstvenu telesnu težinu, dok trening sa tegovima zahteva korišćenje eksternih težina koje možete modifikovati spram svoje snage i sposobnosti. Kalistenika je u poslednje vreme naročito popularna a činjenica da ovaj sistem vežbanja praktikuju Chris Hemswort kao i Jason Statam čije su figure na zavidnom nivou, dodatno su doprineli da se za nju čuje. Oni je koriste za izgradnju mišića ali i održavanje forme.

Kalistenika kao vaša nova fitnes filozofija

Ona nudi više od običnog vežbanja – pruža priliku za istraživanje granica sposobnosti, učenje novih veština i sticanje snage uz očuvanje prirodnih pokreta našeg tela. Bilo da se odlučite za trening u parku ili u udobnosti vašeg doma, kalistenika može biti put ka boljem zdravlju, izdržljivosti, snazi i izvanrednoj pokretljivosti. Zaplovite u svet vežbanja i dozvolite da vas drevni šarm i savremeni izazovi osvoje.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI