Kako je Ivana Primorac oživela Barbie

Tekst: Milena Veselinović

Jedan od filmova koje smo ove godine najviše očekivali jeste Barbie, koji je ubrzo pokrenuo ružičastu euforiju na bioskopskom platnu ali i offline svetu.

Već nakon prvog vikenda emitovanja, pozicionirao se visoko na listi filmova sa najvećom zaradom u 2023. godini.

U nikad glasnijoj buci oko barbimanije, ružičastih outufita koji dolaze sa svih strana, pink tašni i aksesoara, istraživali smo behind the scene i zavirili u Barbie svet kako bismo saznali više o impozantnom vizuelnom identitetu koji je bilo kompleksno izgraditi.

Barbie svet

Kada pogledate film, osim prepoznatljive palete boja kojima odiše svaki kadar, za oko su nam zapali verni kostimi, frizure i šminka svih aktera koji izgledaju kao da su sve Barbike i svi Kenovi ovog sveta oživeli.

Iza svega toga stoji niko drugi do talentovana šminkerka i frizerka Ivana Primorac. Ona je svoju bogatu karijeru i brojne BAFTA nominacije krunisala ovim filmskim ostvarenjem koje je zaintrigiralo javnost.

Kako je Margot postala Barbie

U filmu ne vidimo prirodnu kosu glavne glumice, sve su isključivo perike. Samo za njen lik je bilo potrebno ukupno 18 perika, 30 dodataka za kosu i različitih ekstenzija, 25 nijansi ruževa, boje za telo i još mnogo make up trikova i veštine kako bi se iz popularne glumice, transformisala u najpoznatiju lutku današnjice. Sve to bez onog ’’plastičnog’’ izgleda lutke, jer složićete se, Margot u filmu izgleda besprekorno ali i živo. Njena stopala u štiklama podjednako su nam privukla pažnju, a Ivana je podelila informaciju da je korišćen Naked by Glossify lak za nokte. Kako bi njeno lice izgledalo uvek ujednačeno, napravili su custom made obrve koje je nosila u svakom look-u. Nisu korišćene veštačke trepavice već isključivo maskara koja produžava. U uglu oka koristili su mrvicu hajlajtera kako bi dodatno otvorili pogled. Za svaki kostim Margot je imala drugačiji set ruževa za usne i rumenila koje je sama birala.

Barbie look kao najbolja verzija sebe

Kada je razmišljala o estetici koja će pratiti film i nakon brojnih konsultacija sa direktorkom filma Gretom Gerwig, Ivana je odlučila da se vodi idejom da Barbie jeste savršenstvo u svetu lutaka ali kao takva zapravo je najbolja verzija sebe. Ona se usredsredila na igračku, detalje, zglobove, njen izgled kose i kože i kreirala nešto primenjivo na današnji svet. Kada pogledamo krajnji rezultat sve izgleda izuzetno dreamy. Margot je tokom celog filma imala besprekoran ten, glatku i ujednačenu boju kože na ramenima, stopalima i zglobovima, volumen u kosi i perfektnu šminku.

Ivana je želela da izbegne da lutke u filmu izgledaju isto i naročito se posvetila kreiranju raznolikosti karaktera. Sa svojim timom napravila je pravo remek delo kada se o šminki i frizurama radi. Svaka Barbika ima svoju boju kože, frizuru, šminku i svoj stil.

Film Barbie poznat je po svom šarenom, bajkovitom svetu punom magije i avanture, predivne palete boja, detaljima i pažljivo osmišljenoj kompoziciji, a Ivana je svojim doprinosom bila ključni igrač u postizanju ove umetničke vizije kroz šminku u frizuru.

U kreativnom izazovu snimanja filma Barbie, stvaranja sveta fantastike i lepote koji prati ovu lutku, Primorac je sa svojim timom uspešno oživela svet igračaka i donela živopisnu, inspirativnu i veselu energiju na filmsko platno.

Osim vizuelne privlačnosti, film Barbie nosi i poruku o prijateljstvu, hrabrosti i samopouzdanju. Šminka i frizure kojima je zaokružena cela priča daju još više saosećanja i autentičnosti. Svojim talentom, vizionarskim pristupom i kreativnom strašću Ivana je obogatila Barbie svet koji je osvojio srca publike širom sveta.

Foto: Warner Bros

POVEZANE VESTI