Kako da prigrlite „sage“ zeleni dekor trend koji dominira u 2023?

Tekst: Maja Bunčić

Boja žalfije možda na prvi pogled ne zvuči obećavajuće, ali imamo obrazloženje koje že vas razuvertiti.

Ova nijansa prvobitno je izazvala interesovanje zahvaljujući asocijaciji na negu i wellbeing, još jednu popularnu temu koja je dobila na značaju tokom proteklih godina. S obzirom da je mentalno zdravlje i dalje visoko na listi prioriteta, nekako je i logično što je dekor inspirisaan umirujućom nijansom žalfije postao element koji rado želimo da vidimo u svom životnom prostoru.

Sigurno ste primetili dominaciju trenda zelene boje u modi, već drugu sezonu za redom. Iz sveta mode ovaj trend proširio se  i na ostale estetske elemente naše svakodnevice. Stručnjaci objašnjavaju da je za mnoge modne brendove još pretprošle godine otpočela nova era koja je podrazumevala conscious pogled na budućnost. Zelena se smatra takođe i bojom optimizma  i jedinstvene veze između spoljašnjeg i untrašnjeg sveta.

Zato ne čudi što je „sage“ zelena postala dominantna u svetu dekoracije enterijera u 2023. godini. Ova nijansa nedvosmisleno donosi mir, ravnotežu i prirodnost u svaki prostor, dajući domu neophodnu dozu svežine.

 Evo nekoliko ideja kako to možete učiniti na elegantan i suptilan način.

  1. Bojenje zidova Sage zelena na zidovima savršen je način za stvaranje opuštajuće i mirne atmosfere. U kombinaciji sa nameštajem i dekorom svetlih nijansi, ova boja će stvoriti ravnotežu u prostoru. Pokušajte sa kombinacijom bež i sage zelnih zidova u jednoj prostoriji po principu dominantan zid u sage tonu, ostali bež.
  2. Tkanine – Na jastucima, tepisima ili zavesama može doneti toplinu i prozračnost u vaš dom. Ova boja se savršeno uklapa i sa hladnim tonovima sive, ali i sa toplim poput žute i narandžaste.
  3. Nameštaj – Elementi nameštaja u sage tonu mogu dodati iznenađujuće moderne akcente u sobi. Opredelite se za samo jedan komad nameštaja u ovoj boji, poput fotelje ili stolice, kako bi istakli boju u prostoru.
  4. Detalji – Ako niste spremni za veću količinu eksperimentisanja sa ovom nijansom, sage zelena može biti dodata u detaljima, poput jastuka, ukrasa ili posuđa. Instant osveženje koje pravi razliku može biti saksija sa cvećem lavande. Naime, ljubičasta i sage konrast su koji pravi razliku, ujedno stvarajući umirujući balans opuštajuće atmosfere u domu.

 

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI