Recite ne besciljnom skrolovanju: Kako da mudro koristite pametne telefone

Tekst: Milena Veselinović

Ako bi smo vam rekli da je prvi pametni telefon napravljen još 1992.godine od strane firme IBM, da je to suštinski bio analogni telefon ali sa pristupom mejlu, kalendaru i fax funkcijom, da li bi vas iznenadila ta činjenica?

Pametni telefoni su prisutni među nama mnogo pre nego što se iko od nas verovatno i seća svog prvog mobilnog telefona. Vreme je proletelo a tehnologija od devedesetih godina na ovamo znatno je napredovala.

Današnji smart uređaji olakšavaju nam svakodnevicu, čine dostupnim ali i efikasnim u radu jer su brzi, pouzdani, jednostavni za upotrebu a i izgledaju tako moderno i atraktivno za imati.

Statistika pokazuje da na svetskom nivou prosečan korisnik provede uz svoj telefon 6 sati i 58 minuta, a ta cifra je u stalnom porastu od 2013.godine. Da li bi ovi podaci trebalo da nas zabrinjavaju? Kako vam zvuči kada čujete da je prosečan screentime skoro 7 sati dnevno?

Začarani krug kojeg možda nismo svesni

Atraktivnost pametnih uređaja ne može se osporiti. Oni omogućavaju da u svom džepu možete spakovati enciklopediju, najukusnije recepte italijanskih pasti, katalog trendi cipela, snimke najpopularnijih hotela u Toskani, svoje omiljene fotografije ali i prijatelje koji su dostupni na dva klika. Koliko je samo mogućnosti koje aplikacije na smart telefonima nude? Verovatno bezbroj. Upravo je ta dostupnost svega glavni uzročnik distrakcija koje vrebaju kroz pametne telefone, i koje se manifestuju kroz stres zbog manja produktivnosti i fizičku preopterećenost.

Ako dnevno provedemo na telefonu više od 6 sati, koliko smo u tom danu zapravo bili efikasni u izvršavanju ostalih dnevnih obaveza?

Budite pametniji od vaših pametnih telefona

Tehnologija nije nastala sama, mi smo kreatori modernih uređaja kakve poznajemo danas. Njihov je glavni cilj olakšavanje svakodnevice. Savremena tehnologija bi trebalo da nam pomogne da imamo više vremena za sebe i da posao odradimo brže. Ali šta se dešava ako u praksi to nije slučaj? Kako da pritisnemo pauzu i odmaknemo se od nečeg od čega smo nesvesno postali zavisni?

Ako ste osetili da je vaš pametni telefon donekle preuzeo kontrolu nad vašim životom jer sate provedete koristeći različite aplikacije kako biste bili u toku sa svim dešavanjima, možda je pravo vreme da razmotrite drugačiji pristup korišćenju uređaja. Postoje brojne studije koje su ukazale na problematiku zavisnosti od upotrebe pojedinih aplikacija i njihov nepovoljan uticaj na mentalno zdravlje i samopouzdanje.

Da li možemo uzrok problema da iskoristimo kao rešenje? Može li nas telefon ipak zaštititi od stresa i doprineti da budemo efikasniji?

Be smart – stay smart

Da bi povećali sopstvenu produktivnost i telefon iskoristili na mudar način, potrebno je da realno posložite prioritete, definišete cilj i pridržavate se plana bez izuzetaka.

  • Za početak analizirajte koliko dnevno sati provedete surfujući različitim aplikacijama. Ako je dnevni prosek oko 6 sati, postavite cilj da u toku prve nedelje ta brojka spadne na 5 sati dnevno. Vaše telo će svako narušavanje rutine i zabrane tumačiti kao neprijateljski potez i potrebna je izuzetna snaga volje da se držite plana. Zato je bitno da krenete postepeno.
  • Obrišite aplikacije koje ne koristite. Ako ih ne koristite, znači da vam nisu potrebne.
  • Aplikacije koje uključuju društvene mreže spakujte u zajednički folder i sklonite ga sa homescreen-a. Na taj način vam neće biti na dohvat ruke i u pauzama nećete imati stalnu potrebu da proveravate Instagram ili TikTok.
  • Odredite prioritete na dnevnom nivou. Procenite koliko vam je vremena potrebno da odgovorite na poruke i pozive, a koliko na ostale aktivnosti koje uključuju upotrebu telefona. Ako u svom radu kombinujete kompjuter i telefon, potrudite se da se suzdržite od iskušenja da nešto proverite na Instagramu. Svi znamo da to neplanirano ume da se pretvori u više sati besciljnog skrolanja.
  • Isključite notifikacije dok radite! Stalni zvuci koji dolaze sa različitih aplikacija prekidaju tok misli i ometaju kreativni momenat, narušavajući koncentraciju.
  • Oslobodite se FOMO momenta i ne budite njegov rob. Nećete propustiti ništa ako ceo dan ne proverite status na društvenim mrežama. Zbog preterane vezanosti za sopstveni telefon, jedina opasnost koja preti je da ćete propustiti svoj život van online sveta.
Foto: Promo

POVEZANE VESTI