Kada genijalnost poprimi oblik životnog prostora – Jensen i Skodvin

Tekst: Tamara Ognjanović

Arhitektonski pečat kompanije Jensen & Skodvin je spoj inovacije, funkcionalnosti i nepokolebljive posvećenosti životnoj sredini.

Od upečatljivih letnjikovca u Norveškoj do prodora u svet filma, ovaj arhitektonski dvojac nastavlja da oblikuje narativ savremene arhitekture.
Tvorci “Jensen & Skodvin Architects”, Jan Olav Jensen i Bore Skodvin, nosioci su prestižnih nagrada iz oblasti arhitekture zahvaljujući svojim nekonvencionalnim dizajnerskim rešenjima. Njihova sposobnost da neprimetno integrišu moderne, funkionalne dizajne u prirodne pejzaže čini Jensen & Skodvin-a pravim vizionarima u svetu arhitekture.

Letnjikovac (Storfjord, Zapadna Norveška)

Letnjikovac/letnja kuća u Norveškoj odličan je primer nekonvencionalnog pristupa. Smeštena usred prelepih pejzaža zapadne Norveške, letnja kuća predstavlja spoj arhitektonske inovacije i harmoničnog odnosa sa prirodom. Ovo živopisno utočište spaja moderan, minimalitički  dizajn sa sirovom lepotom predela. Veliki prozori uokviruju panoramski pogled na fjord i planine omogućavajući stanovnicima da urone u zadivljujuću prirodnu lepotu zapadne Norveške. Upotreba prirodnih materijala, kao što su drvo i kamen, dodatno naglašava vezu između dizajna i okoline. Prostrana terasa neprimetno proširuje stambeni prostor, nudeći stanovnicima priliku da uživaju u sunčevoj svetlosti, udišu oštar planinski vazduh i osluškuju umirujuće zvuke prirode.

Zidovi prostorija se sastoje od dva niza paralelnih greda, sa horizontalnim prozorskim trakama između. Prvi sprat ima staklene zidove na istoku, jugu i zapadu. Na severu, postojeća stena je ugrađena u prostoriju. Tanki drveni stubovi spojeni šarkama prilagođavaju se topografskim karakteristikama. Bilo da se radi o ispijanju jutarnje kafe na terasi ili popodnevnoj meditaciji uz zalazak sunca, letnja kuća podstiče posetioce da pronađu inspiraciju u jednostavnosti života i u rekonekciji sa prirodom.

Juvet Landscape Hotel (Gudbrandsjuvet, Valdal, Norveška)

Suvet Landscape Hotel je odličan primer posvećenosti održivom turizmu. Minimalističke kabine se bez napora uklapaju sa okruženjem, stvarajući simbiozu komfora, futurizma i divlje prirode. Upravo ovaj hotel je poslužio kao lokacija za filmski set “Ex Machina.” Krase ga ogromni stakleni zidovi, svojevrsni prozori u divljinu. Enterijer je oda minimalizmu sa uglačanim betonskim podovima, crnim pigmentiranim drvetom i dizajnerskim stolicama. Podzemnu rečnu saunu, kapsulu od sirovog betona i zarđalog metala, karakteriše centralni stakleni prozor koji otvara pogled ka reci.

Sognefjellshytta planinski hotel (Sognefjellshitta, Sognefjellet, Norveška)

Smešten u srcu planinskog terena Norveške, hotel pruža moderno i udobno utočište za avanturiste. Spoljašnjost dizajnirana od trouglastih panela od drveta i stakla raspršuje svetlost koja ulazi u prostoriju, a spektakularan pogled na planiniski venac obećava poseban užitak. Činjenica da su njihovi tamni tonovi i detaljno ostakljeni enterijeri strogo minimalistički nije rezultat estetskih preferencija, već ima za cilj stvaranje osećaja jedinstva sa spoljašnjošću.

Termalna banja i hotel (Bad Gleichenberg, Austrija)

Smeštena u bujnom zelenilu, sastoji se od oko 50 različitih soba za lečenje, hotela sa četiri zvezdice sa nekoliko različitih restorana i kafića, kao i javnog termalnog kupatila za pacijente i druge goste. Nepravilni strukturalni oblici i neutralni zemljani tonovi pružaju dodatni osećaj topline.

Karakteristika Jensen & Skodvina da se kreću kroz različite arhitektonske stilove vešto mešajući inovaciju i funkcionalnost, prirodne materijale i futuristički dizajn, svedoči o njihovoj autentičnosti. Njihovi dizajni prevazilaze konvencionalno, stvarajući životne prostore koji ne samo da zadovoljavaju praktične potrebe stanovnika, već i obogaćuju iskustvo. 

Foto: Promo

POVEZANE VESTI