Jesen je u znaku bundeve – donosimo recept za cimet rolnice sa bundevom

Tekst: Marija Mladenović

Dolaskom jeseni, bundeva postaje pravi simbol sezone, a mirisi cimeta, muskatnog oraščića i smeđeg šećera unose toplinu i prijatnost u svaki dom.

Ako tražite savršenu poslasticu za hladna, maglovita jutra, ove cimet rolnice sa bundevom su pravo rešenje. Mekane, mirisne, kremaste, ovo nije klasičan recept – bundeva je ovde glavna zvezda.

Zašto su cimet rolnice sa bundevom savršen izbor?

One su posebne jer sadrže pravi pire od bundeve direktno u svom testu, što im daje bogatu teksturu i izuzetnu mekoću. Pored toga, imaju kremasti preliv sa javorovim sirupom i cimetom, što pojačava ukus.

Kako pripremiti rolnice?

Za testo su potrebni 240 ml mleka, 60 grama putera, 120 grama pirea od bundeve, 50 grama šećera, prstohvat muskatnog oraščića, jedno jaje, kesica suvog kvasca, kašičica soli i oko pola kilograma brašna.

U toplom mleku aktivirajte kvasac i dodajte šećer, muskatni orah i otopljeni puter. U smesu dodajte jaje, pasiranu bundevu i sve dobro izmešajte. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko i mekano testo. Ostavite ga da se diže na toplom mestu dok se ne udvostruči. Kada naraste dovoljno, razvucite ga u pravougaoni oblik, premažite omekšalim puterom i pospite smeđim šećerom pomešanim sa cimetom.

Uvijte testo u rolat i secite  na 10-12 komada. Rolnice rasporedite u podmazani pleh i ostavite još malo da narastu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni do pola sata, ali ih pokrijte folijom nakon petnaestak minuta da ne bi izgorele. Preliv za rolnice priprema se jednostavno. Kombinujte krem sir, javorov sirup, mleko, šećer u prahu i prstohvat cimeta. Potrebno je smesu zagrejati i sjediniti pa preliti preko rolnica odmah pri vađenju iz rerne. Služite ih tople ili rashlađene, po želji. Prijatno!

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI