Istraživali smo: Japandi, stil koji nas inspiriše

Tekst: Milena Veselinović

Mnogo je načina na koje možemo urediti svoj dom a neretko se dešava da tokom odabira nameštaja ili dekoracije pomešamo stilove.

Uostalom, sva zabava leži upravo u igranju različitim konceptima. To se desilo tokom kreiranja ovog pravca u uređenju enterijera, te je otkriće japandi stila još davnih dana donelo pravu kreativnu fuziju istoka i severa. Kombinacijom hladnijeg skandinavskog minimalizma sa toplinom i harmonijom japanskog stila, nastao je trend koji je svojom popularnošću osvojio svet.

U osnovi bismo mogli da ga opišemo kao skandinavski model opremanja doma, ali je on dodatno omekšan korišćenjem suptilnijih tekstura koje oplemenjuju i čine dom ugodnim za život. Oba pravca imaju mnogo više sličnosti nego što se to pretpostavlja, a neke osobine koje dele su poštovanje održivosti, komfora, prirodnih elemenata i jednostavnosti.

Ethan Lin, TE-EL Studio

Marie-Astrid Pelsser Design, Fotografija: Caroline Dethier

Unikatan koncept japandija spoj je skandinavskog hygge koji prati poštovanje osećaja spokoja, udobnosti, blagostanja i zadovoljstva i japanske estetike wabi-sabi koja se oslanja na lepotu nesavršenosti.

Šta definiše Japandi?

Kod japanskog modela uređenja enterijera ističu se prirodni materijali poput drveta, papira, kamena, ratana, pamuka, dok je paleta boja pretežno svetla sa akcentovanim tamnijim detaljima. Od dekora koriste se keramički ćupovi, vaze, visoke biljke, knjige i čajnici. Nema suvišnih detalja, prostor odiše smirenošću i skladom. Slično je i kod Skandinavskog dizajna, s tim što je paleta boja neutralnija, pa tako dominiraju bela, krem i svetli drveni tonovi, ravne linije, prostor neopterećen detaljima i prirodno osvetljenje sa velikim prozorima.

KEIJI ASHIZAWA Design

Kako implementirati trend u vaš prostor

Ukoliko ste zainteresovani da unesete u svoj dom malo svežeg japandi stila, najbolje je početi sa uklanjanjem viška stvari. Iznenađujeće veliki broj nas ima problem sa gomilanjem suvišnih detalja, a kod japandija je bitno znati da manje je više. Zatim se opredelite koji stil preferirate, da li biste više skandi ili japanski stil. Na primer ako želite više istočnijeg momenta, možete izabrati zagasitiju paletu boja sa kamenom i tamnim drvetom.

Birajte starije komade nameštaja koje možete restaurirati modernijim tkaninama i tako dobiti autentičan primerak na koji ćete biti ponosni. Vaš dom će odisati posebnošću a i priroda će biti zahvalna što brinete o održivosti. Ovo je ujedno i uvažavanje wabi-sabi koncepta u kojem smo potpuno spremni da prigrlimo nesavršenosti u našem okruženju.  

Ethan Lin, TE-EL Studio

KEIJI ASHIZAWA Design

Shade degges Design, Fotografija: Sam Frost

Zašto nas privlači

Lepota leži u jednostavnosti, a ovaj trendi stil uči nas da se konektujemo sa prirodom, uživamo u minimalizmu i pronađemo lepotu u nesaršenosti. On nam omogućava da kroz uređenje prostora u kojem živimo, pronađemo sklad i otkrijemo životni balans.

Shade degges Design, Fotografija: Sam Frost

KEIJI ASHIZAWA Design

KEIJI ASHIZAWA Design

POVEZANE VESTI