Jacquemus revija povodom 15 godina stila u vili Malaparte na Kapriju

Tekst: Danka Grubačić

Mondenska vila na Kapriju koju je proslavila kultna scena iz filma „Le Mepris“ Žan-Lik Godara, poslužiće kao lokacija za proslavu godišnjice rada francuskog dizajnera Simon Porte Jacquemusa.

Jacquemus je brend koji nas polako, ali sigurno navikava na spektakle, a iza svega stoji njegov osnivač i dizajner kome je lokacija jedan od ključnih elemenata u prezentaciji kolekcije. Još uvek su sveži utisci sa njegove poslednje revije za proleće-leto 2024. pod nazivom „Les Sculptures“ održanoj u muzeju fondacije „Maeght“ nedaleko od Nice, prvoj fondaciji nezavisne umetnosti u Francuskoj koja je oduševila modni svet. Ovog puta povod je značajniji i veći, pa je i lokacija birana u skladu sa tim – Simon Porte Jacquemus slavi 15 godina na modnoj sceni.

Pogled sa litice

U pitanju je vila Malaparte koja se smatra jednim od najboljih primera savremene italijanske arhitekture i njenog uklapanja u prirodno okruženje. Nalazi se na litici Kapo Masula koja se uzdiže iznad Tirenskog mora na ostrvu Kapri, inače omiljenom mestu evropske elite za odmor. Sagrađena je 1938. godine, a zanimljivo je da njen oblik kruzera nije osmislio arhitekta, već pisac i predvodnik ekspresionizma i neorealizma italijanske književnosti Kurzio Malaparte po kome je i dobila ime.

Do nje se može stići samo sa mora, stepenicama koje kroz uski brežuljkasti rt vode do vrha. Iako je u par navrata u prošlosti bila rezervisana za privatne proslave, već godinama je zatvorena i pomalo zaboravljena za javnost. Međutim, Jacquemus je dovoljno uticajan i priznat dizajner da naslednici porodice Malaparte požele da za potrebe njegove revije otvore vrata svog zdanja za javnost. A zašto baš Kapri i nedodirljiva vila od crvene opeke, postalo je jasno kada je dizajner rekao da za rođendansku reviju želi da stvori impresivno vizuelno iskustvo kroz omaž svom omiljenom filmu „Le Mepris“ (Prezir) Žan-Lik Godara iz 1963. godine. Radnja filma vrti se oko scenariste koji koristi lepotu svoje supruge kako bi se dodvorio beskrupuloznom filmskom producentu, a ostao je upamćen po kultnoj sceni snimanoj upravo na krovu ove vile u kojoj Brižit Bardo, ogrnuta samo u kućnu haljinu, ide da se sunča. I to nije sve, Jacquemus je otkrio da ga je ovaj film inspirisao da uopšte počne da se profesionalno bavi modnim dizajnom.

Presedan u slavu renomea

Ovo je prvi put da se neka revija održava u privatnoj vili, čime 15. godišnjica brenda Jacquemus dodatno dobija na značaju. Ceo događaj zamišljen je kao svedočanstvo o evoluciji brenda tokom koje je uspeo da ostane nezavistan, što je retkost u modnoj industriji, ali i da se pozicionira u sam vrh renomiranih modnih kuća, sa godišnjom prodajom od oko 200 miliona evra i predviđanjima da će do 2025. taj iznos dostići pola milijarde.

Termin održavanja revije zakazan je za 10. jun, a na njoj će biti izložene muške i ženske kreacije francuskog dizajnera za sezonu jesen-zima 2024/25.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI