Izložba sa Naomi Campbell u glavnoj ulozi – Retrospektiva modne ikone

Tekst: Eleven eleven

Uzbudljiva modna priča koja će vas povesti kroz intrigantan svet jedne od najpoznatijih manekenki današnjice, Naomi Campbell, stiže u London!

Nakon fascinantnog putovanja kroz život Coco Chanel i istoriju ove timeless ikone koja je osvojila srca mnogih, Victoria&Albert muzej potvrdio je da će sledeća izložba biti posvećena životu i karijeri supermodela ’90-ih.

Naomi: In Fashion

Događaj će biti sponzorisan od strane BOSS kompanije koja sa Naomi sarađuje dugi niz godina, a ova postavka ispričaće priču o impresivnoj četvorodecenijskoj karijeri. Naomi koja je do sad bila zvezda i noseće lice stotine kampanja, i koja se toliko puta pojavila na modnim pistama, sarađivala sa brojnim najprestižnijim svetskim dizajnerima, ističe da je počastvovana što je V&A muzej pozvao da podeli svoj život i stil sa svetom.

Becoming Naomi – od tinejdž doba do velike zvezde

Njena karijera započela je veoma rano, otkrivena je od strane agentice Beth Boldt, u Kovent Gardenu kada je imala samo 15 godina, a 2 godine kasnije postala je prva crna manekenka na naslovnoj strani francuskog Vogue izdanja, i već imala ugovorene saradnje sa dizajnerima u Londonu, Milanu i Njujorku. Kasnije je prozvana za jednu od glavnih manekenki koje su dominirale tokom ’90-ih zajedno sa Cindy Crawford i Claudiom Schiffer.

Šta se može videti na izložbi?

 

Izložba je podeljena u nekoliko celina, počev od ’’Becoming Naomi’’ gde su istaknuti njeni počeci u svetu modelinga i najraniji radovi i kampanje. Potom ide sekcija ’’Supermodel’’, i osvrt na njen uspon tokom ’90-ih, kada se osim na pistama pojavljivala i u muzičkim spotovima, TV reklamama, i beauty kampanjama. Zatim sledi segment pod nazivom ’’Azzedine Alaia’’, gde je u fokusu njena saradnja i bliski odnos sa preminulim dizajnerom koji je u velikoj meri uticao na tok njene karijere.  U saradnji sa supermodelom, biće prezentovani komadi koje je nosila na brojnim revijama i snimanjima, a uz podršku modnih dizajnera biće izložene i određene haute couture kreacije koje su obeležile njenu karijeru. Highlights uključuje i korset Thierry Mugler iz 1989, zatim Naomin outfit sa poslednjeg Alexander McQueen show-a, roze Valentino kostim nošen na Met Gala eventu 2019. godine, kao i čuvene platforme koje je nosila na reviji Vivienne Westwood kada je pala prvi put na reviji 1993. Biće izloženo preko 100 različitih komada garderobe i aksesoara najpoznatijih modnih kuća i dizajnera, od Alexander MxQueen, preko Azzedine Alaia, Burberry, Chanel, preko Dolce & Gabbana, Gianni do Donatella Versace, Valentino, Virgil Abloh, Yves Saint Laurent i drugih. U izložbu će takođe biti uključene i fotografije Peter Lindbergha, jer modna fotografija ima istaknuto mesto na ovoj postavci. Ova izložba takođe će dotaknuti i Naomin aktivizam i njeno poznanstvo sa Nelsonom Mendelom za kojeg Naomi ističe da joj je otvorio oči i ukazao na socijalnu nepravdu, ujedno je inspirišući da koristi svoju platformu kako bi pokrenula promene u svetu i motivisala pratioce.

 

Ova retrospektiva obećava da će nas povesti na nezaboravno putovanje, gde ćemo imati prilike da upoznamo direktnije neke od nezaboravnih trenutaka u Naominoj karijeri. Izložba će biti otvorena od 22. juna do 6.aprila naredne godine, a karte se mogu rezervisati na linku ovde.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI