Izdvajamo 11 trendova u dizajnu enterijera koji će obeležiti 2024. godinu

Tekst: Milena Veselinović

Kako ulazimo u 2024. godinu, dočekuje nas pravo putovanje kroz svet neprikosnovenog dizajna enterijera.

Ovo nije samo godina promene, već godina u kojoj mašta dobija dodire stvarnosti, a svaki kutak doma otvara svoje jedinstveno poglavlje. Zavirimo u budućnost kreativnih rešenja koja nam donose uzbudljive trendove i dinamične pravce.

Godina koja redefiniše enterijer

Teksture daju dimenziju: Zaboravite na jednoličnost i monotone površine, jer je ove godine sve je u znaku tekstura! Mekani jastuci, grublji tapeti, tkani tepisi – sve to stvara dinamičan i topao ambijent. Tekstura nije samo vizuelni element, ona poziva na dodir, kreirajući prostor koji se doživljava svim čulima. Moderna kuhinja na jednom zidu: Male kuhinje zahtevaju mnogo planiranja, a kuhinja na jednom zidu pravi je izazov za inovativnost. Ovaj minimalistički raspored zahteva ravnotežu između kapaciteta skladištenja, funkcionalnosti i protoka. Iako može biti primamljivo instalirati niz ormarića, to može biti too much. Otvorene police pružaju vizuelni predah i mogućnost dekoracije, što je važan element u inače funkcionalnom prostoru. Zelenilo kao večna inspiracija i simbol novih početaka: Ovaj nije trend koji prolazi. Biljke, sage zeleni zidovi, detalji u smaragdnim tonovima i prirodne teksture nastavljaju da pružaju refresh momenat i povezuju nas sa prirodom. Ne samo da unapređuju estetiku, već i doprinose mentalnom zdravlju, unoseći delić prirode u naše domove.

Kultni komadi nameštaja: Vraćamo se klasici ali sa malo modernog pristupa. Ove godine će se u centru pažnje naći kultni komadi nameštaja u vidu umetničkih dela kao što su Barcelona stolica, Scarpa Soriana seating, sjajni Murano lusteri, Serpentine sofa i Noguchi lampe. Nepravilni oblici i tapete na plafonima: Strogo predvidive forme i očekivani oblici kao i pravougaonici su prošlost. 2024. godina donosi asimetrično dizajniran nameštaj i tapete na plafonima, za dodir jedinstvene i sveže energije. Ovaj vizuelni trik je sjajan način da se unese dinamika. Čokoladna braon nijansa: Topla, umirujuća i elegantna – čoko braon boja dominiraće u sezoni koja predstoji. Od zidova do nameštaja, ona donosi dubinu i sofisticiranost, istovremeno stvarajući osećaj udobnosti i sigurnosti.

Optimizam dizajnera: Dizajn ne moramo strogo posmatrati kao monotonu priču o estetici, već je on izraz našeg pogleda na svet. Kreativne slobode nikad nisu više dolazile do izražaja nego sad, dok optimizam i svetlost suptilno prodiru u enterijere. Ovaj trend objedinjuje svetle boje, neobične oblike i inovativne materijale, odražava nadu i pozitivnost. Ugradni ormari kao revolucija u skladištenju: Oni pružaju elegantna i praktična rešenja za odlaganje. Maksimalno iskorišćavaju prostor, nudeći organizovanu i čistu estetiku koja odražava moderni životni stil. Osim što su izuzetno funkcionalni elementi, istovremeno doprinose celokupnom dizajnu.

Sedamdesete su ponovo in:  Rastuća popularnost vintage i antikvarnih prodavaca na internetu hranila je apetit za retro stilom, pri čemu nas posebno privlači slobodoumnost i optimizam sedamdesetih. Tamno drvo, lakirane površine, čupavi tepisi od veštačkog krzna i nameštaj niskog težišta favorizovani su zbog svojih retro referenci. Plavi detalji: Nju srećemo kao simbol spokoja i stabilnosti, a uspešno je pronašla svoje mesto u detaljima enterijera ove sezone. Bilo da se radi o jastucima, vazama ili umetničkim delima, plava unosi mir i ravnotežu, nudeći osvežavajući kontrast toplim tonovima. Spa u kući: ‘Spathroom’, ili kupatilo inspirisano spa centrom, bilo je neizbežno u svetu dizajna enterijera pod uticajem rastuće popularnosti selfcare kutaka. U 2024. godini, materijali u kupatilu poput kamena, kvarca i mermera repliciraju iskustvo raskošnog spa centra, dok mekani peškiri, obilje sveća i biljaka, kao i promišljeno pozicionirano osvetljenje doprinose osećaju spokoja.

Uzbuđeno otvaramo vrata svetu enterijera koji nas inspiriše, umiruje i motiviše. Od tekstura koje dodaju dimenziju do kultnih komada nameštaja, čokoladnih tonova, plavih akcenata, i rešenja koja racionalizuju naš prostor – svaki element je pažljivo osmišljen da stvori harmoniju i funkcionalnost, dok odražava našu ličnost, snove i aspiracije. Uđimo hrabro u ovu godinu, dozvoljavajući da naši domovi budu naša utočišta i autentični umetnički koncept.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI