Izdvajamo 11 komada nameštaja u futurističkom stilu

Tekst: Milena Veselinović

Od Bauhausa do modernizma, svaka stolica ima svoju priču, dizajner svoju viziju, a stil svoje mesto u istoriji.

Granice između umetnosti i funkcionalnosti često se prepliću, dok nameštaj autentičnog dizajna predstavlja više od udobnog mesta za sedenje. On je simbol vremena, odraz duha epohe i pečat kreativnosti koji je ostavio neizbrisiv trag u svetu enterijera. Od minimalizma Miesa van der Rohea do eksperimentalnih oblika Franka Gehryja, predstavljamo vam jedanaest komada nameštaja koji su definisali stilove, prikazujući kako se estetika i funkcija stapaju u besmrtna dela umetnosti.

Modernizam i avangarda

Brno Chair by Mies van der Rohe: Sa svojim čistim linijama i elegantnim okvirom od nerđajućeg čelika, Brno stolica simbolizuje Bauhaus ideal – spoj umetnosti i industrijskog vajba. Mies van der Rohe, jedan od pionira modernističke arhitekture, dokazuje kako minimalizam može biti i luksuzan i funkcionalan, uklopiv u različite enterijere i praktičan. Ujedno, ruši tabue da stolica mora imati klasičan ram na 4 tačke oslonca, kreirajući formu u obliku slova C koja drži celu konstrukciju.

Mario Bellini 1972 Le Mura sofa: Ponovno izdanje u Tacchini produkciji, idealno prikazuje da je ovaj modularni sofa-set klasičan primer italijanskog stvaralaštva iz 70-ih, koji savršeno spaja udobnost i estetiku, dokazujući da je pravi dizajn bezvremen. Ova sofa danas je i uprkos svojoj izuzetno visokoj ceni (preko 22 hiljade dolara) izuzetno popularna, prednjači društvenim mrežama, a našla se u domovima mnogih poznatih ličnosti poput Athena Calderone i Chrissy Teigen.

FH38 Windsor Chair – Frits Henningsen: Kombinacija tradicionalnog zanata i skandinavskog minimalizma, ova stolica reflektuje Henningsenovu posvećenost detaljima i kvalitetu, čineći je klasičnim izborom za ljubitelje danskog dizajna. Cena stolice je oko 1.800 evra.

Fauteuil Kangourou – Jean Prouvé: Industrijski dizajn i funkcionalnost su u srcu kompletnog Prouvéovog rada. Kangourou fotelja, sa svojom jednostavnošću i inženjerskom preciznošću, odražava modernistički pristup dizajnu nameštaja. Ovaj komad oživela je kompanija Vitra u saradnji sa Prouvéovom ćerkom Catherine, u nameri da današnjim ljubiteljima arhitekture i minimalizma priušti klasičan primerak koji će upgradeovati svaki prostor. Fotelja je sačinjena od prirodnog hrasta sa metalnim nogama u upadljivoj Marcoule plavoj boji, dok su jastuci za sedenje izuzetno mekani i urađeni bukle tkaninom. Serija je trenutno sold out.

1952 Pk-0 Chair – Poul Kjærholm: Kao da dolazi pravo iz nekog sci-fi filma, markantnih crnih linija koje jasno osvajaju prostor, pažnju nam privlači i ovaj dizajn danskog majstora minimalizma, Kjærholma. On koristi čelik i prirodne materijale da stvori stolice koje su istovremeno delikatne i robustne, pokazujući da je prava lepota u jednostavnosti ali i fuziji ove dve stvari. Cena ove stolice je oko dve hiljade evra.

Inovacije i eksperimenti

Bauhaus stolice – Erich Dieckmann za TYP: Kroz povezivanje funkcionalnosti sa estetikom, Dieckmannove stolice odražavaju Bauhaus filozofiju gde svaki element dizajna ima svoju svrhu, demonstrirajući moć jednostavnih oblika. Ovaj model postoji u dve varijacije, sa i bez oslonca za ruke.

Rio Lounge Chair – Oscar Niemeyer: Ovaj brazilski arhitekta koristi svoje poznavanje geometrije da stvori stolicu koja odražava fluidnost i eleganciju, čineći je pravim umetničkim delom. Rio stolica, nastala 1978. godine, ujedno je i ležaljka koja potvrđuje da mašta ima nesagledive srazmere. Ne dozvolite da vas njen izgled zavara, jer cena ovog komada nameštaja može da iznosi i do 34 hiljade dolara.

Wiggle Chair – Frank Gehry: Izrađena od slojeva kartona, ova Wiggle stolica koja je nastala 1972. godine je eksperiment u materijalima i formi, pokazujući Gehryjevu sposobnost da transformiše obične materijale u neobičan futuristiški, ali pre svega funkcionalan nameštaj.

Eames Lounge chair – Charles and Ray Eames: Ova preudobna stolica kreirana od strane bračnog para tokom 1956. godine, postala je ikona modernog dizajna, kombinujući luksuz sa komforom i estetikom. Ovo je dokaz da su Charles i Ray Eames majstori u spajanju forme i funkcije. Na Vitrinim sajtu možete odraditi kompletnu personalizaciju svakog detalja, i dobiti svoj primerak po ceni od 7.500 dolara.

Steelcase nameštaj po uzoru na dizajn Frank Lloyd Wright: Ponovno izdanje Wrightovih dizajna od strane Steelcase-a predstavlja susret tradicije i inovacije, gde se klasični elementi spajaju sa modernim potrebama.

Serpentine Sofa – Vladimir Kagan: Ova sofa, sa svojim organskim oblicima i fluidnim linijama, odražava Kaganovu ljubav prema prirodi i njegovu sposobnost da stvori prostor koji je istovremeno udoban i vizuelno impresivan. Originalni dizajn uključivao je i točkiće za lakše pomeranje sofe. Cena Serpentine modela u zavisnosti od završnog materijala, ide i do 33 hiljade dolara.

Zašto je tako lako voleti autentičan dizajn nameštaja? On nas inspiriše, podseća na istoriju i kulturu, i pruža nam mogućnost da unesemo delić umetnosti u naše životne prostore. Odraz je inovacije, kreativnosti, i strasti prema estetici i funkcionalnosti. Ovi kultni komadi povezuju prošlost sa sadašnjošću i inspirišu buduće generacije dizajnera.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI