Izazovi zime – možemo li izbeći sezonsku letargiju?

Tekst: Milena Veselinović

Period pred nama donosi svoje draži ali i izazove.

Zamislite kako sedite umotani u meko ćebe, sa šoljom tople čokolade, gledajući omiljene serije na Netflix-u. Ovaj idilični prizor, iako privlačan, skriva zamku zimske letargije. Šta ako vam kažemo da se ovoj uspavanki možete odupreti? Kako bismo se suprotstavili sezonskoj melanholiji, moramo razumeti šta se dešava sa našim telom i umom tokom hladnih meseci, a onda preuzeti kontrolu.
Treći ponedeljak u mesecu januaru označava se kao Blue Monday, ili najdepresivniji dan u godini. Nije nimalo neobična pojava da se dosta ljudi oseća tužnije nego inače. Osim hladnijeg vremena i činjenice da sunce zalazi već oko 16h, ne mora biti drugog specifičnog okidača za osećaj bezvoljnosti kojeg je ponekad teško rešiti se.

Kako prepoznati i lečiti sezonski afektivni poremećaj (SAD)?

Ovo stanje organizma, poznato i kao zimska depresija, odlikuje se cikličnim epizodama depresije tokom hladnih meseci. Uzrokuje ga nedostatak sunčeve svetlosti čime se narušava cirkadijalni sistem i menjaju nivoi serotonina i melatonina u mozgu. Simptomi uključuju pojavu razdražljivosti, umor, poremećaj spavanja, nisko samopoštovanje, tugu i smanjeni seksualni nagon. Ako iskusite bilo koji od ovih simptoma, potražite stručnu pomoć jer SAD se može lečiti i predvideti. Studije su pokazale da je kognitivno-bihevioralna terapija (CBT) efikasan tretman. Povezivanje sa drugima, vežbanje, pa čak i terapija hladnoćom su takođe korisni pristupi, dok u ekstremnim slučajevima, lekari mogu prepisati lekove. Važno je biti svestan mogućnosti pojave ovih stanja i aktivno raditi na očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja tokom hladnih meseci. Zapamtite, niste sami i uvek postoji pomoć.

An apple a day keeps the doctor away…

Sunce je prijatelj vašeg zdravlja: Jutarnje umereno izlaganje je neizmerno važno za naš biološki ritam, jer ovaj ritual pokreće povećanje dopamina bitnog za dobro raspoloženje, fokus, energiju, imunitet i san. Nedostatak svetlosti ozbiljno šteti zdravlju, a upotreba lampi za svetlosnu terapiju može biti od velike koristi. Pokret je ključ mentalnog zdravlja: Zimi je izazovnije trenirati, ali uključivanje nekog oblika pokreta u svakodnevnu rutinu je bitno za vitalnost. Bilo da se radi o dugoj šetnji u prirodi, časovima joge, trčanju ili relaksaciji na HIIT treningu kod kuće, disciplina i poštovanje rutine držaće vas podalje od problema. Jedite sezonsku hranu: Konzumiranje organskih, sezonskih namirnica je najbolji način da vaše telo apsorbuje sve potrebne nutrijente. Posetite lokalnu pijacu i nabavite povrće poput bundeve, kelja, praziluka, paškanata, a zatim ih iskoristite za pripremu bogatih, toplih čorbi i drugih ukusnih jela. Vitamin D – neizostavni suplement: Nedostatak svetlosti često dovodi do deficita ovog vitamina. Simptomi uključuju loše raspoloženje, umor, hormonalni disbalans i smanjen imunitet. Preporučuje se dodatak ishrani vitaminom D3, koji se može naći u sprejevima, kapsulama ili praškastim suplementima. Značajno je i uzimanje formule koja sadrži vitamin K2 radi optimalne apsorpcije. Topla kupka za opuštanje: Ne samo da smanjuje nivo stresa, već je i odlična prilika za odmor od telefona. Iskoristite je maksimalno, isključite notifikacije, pustite omiljenu muziku, dodajte u vodu detoksikujuće, opuštajuće soli kao i aromaterapijska ulja za potpuni zen momenat.

Dok se zimski dani spuštaju nad gradom, a temperature padaju, ne zaboravite da je vaša dobrobit u vašim rukama. Možda je Blue Monday najdepresivniji dan, ali uz pravilno razumevanje i pristup, može se pretvoriti u priliku za rast i obnovu, jer je zimska letargija savladiv izazov. Uz odgovarajuću rutinu i neizostavni selfcare, svaki dan obećava novu energiju. Ne dozvolite da vas januar uspava, već se hrabro i aktivno suprotstavite – i setite se, proleće je tu iza ugla!

Foto: Promo

POVEZANE VESTI