Iza volana sa Charles Leclercom – život u brzoj traci

Tekst: Milena Veselinović

Mladi vozač iz Monaka, svojom neustrašivošću, upornošću i nepokolebljivom posvećenošću, nije samo osvojio staze širom sveta, već i srca fanova.

U Formuli 1 gde se brzina i strast spajaju na asfaltu, njegovo ime postaje sve prisutnije među ljubiteljima ovog sporta, tabloidima ali i na društvenim mrežama. Po čemu se Charles Leclerc čini tako posebnim u svetu Formule 1?

Od Monaka do pobedničkog postolja

 Rođen u kraljevstvu brzine i luksuza, Leclerc nije samo nasledio ljubav prema vožnji – on je svojim talentom, radom i neiscrpnom željom za pobedom definisao svoj put. Od ranog detinjstva bio je okružen trkačkom kulturom zahvaljujući svom ocu Herveu, bivšem F3 trkaču, i prijateljstvu sa Julesom Bianchijem, koji je uz to bio i njegov mentor. Od ranih dana u kartingu, preko trijumfa u GP3 i Formuli 2, do ulaska u elitu Formule 1, Charlesova karijera je priča o neprestanoj želji za napretkom i savršenstvom. Već sa pet godina je osetio brzinu vozeći karting na stazi koja je pripadala Bianchijevom ocu, započinjući tako svoje putovanje koje će ga odvesti do najprestižnijih trkačkih staza na svetu. Njegova strast i talenat brzo su ga doveli do zapaženih uspeha, postavljajući temelje za njegovu buduću karijeru. U 2018. godini debitovao je za Formulu 1, ali do tog momenta već je iza sebe imao titule u GP3 i F2 šampionatu, kao i nekoliko testova sa Ferrarijem koji ga je uvrstio u svoju akademiju mladih vozača. 2019. godine potpisao je ugovor za Ferrari, zamenivši tako Kimi Raikonena koji je prešao za Sauber, sadašnji Alfa Romeo. Njegova strast, nasleđe i neumorna posvećenost sportu dokazali su da je put do uspeha zasnovan na neizmernom radu i talentu.

Kroz oči mladog asa

Charles ne samo da se ističe svojim performansama na stazi, već i van nje kroz razne sponzorske ugovore i partnerstva. Zahvaljujući svom rastućem ugledu u svetu automobilizma, privukao je i brendove poput Richard Mille, proizvođača satova kao i Giorgio Armani. Dok specifični detalji o njegovoj zaradi nisu javno dostupni, poznato je da vozači u timovima poput Ferrarija mogu zarađivati značajne sume. To se odnosi na godišnju platu, bonuse u zavisnosti od rezultata na stazi kao i potencijalne dodatne prihode od reklama. Vozači poput Leclerca tako mogu zaraditi i desetine miliona godišnje. Na društvenim mrežama na kojima je veoma aktivan, gradi snažan lični brend koji privlači sponzore i otvara nove mogućnosti za partnerstva.

Leclercova priča pripoveda o ličnom rastu i suočavanju sa izazovima koji su ga oblikovali kao čoveka. Gubitak oca Hervéa, takođe vozača trka, i bliskog prijatelja Anthoinea Huberta, duboko su uticali na Charlesa, dajući mu snagu i motivaciju da nastavi da vozi sa više strasti nego ikad pre. Na stazi, on je kombinacija hladnokrvnog takmičara i požrtvovanog sportiste. Njegove impresivne vožnje, poput one u Belgiji 2019, gde je osvojio svoju prvu pobedu u Formuli 1, samo su početak priče koja se još uvek piše. Sa svakom trkom, dokazuje da nije samo sposoban vozač, već i strateg koji razmišlja, analizira i prilagođava se. Van staze, njegova harizma i otvorenost čine ga miljenikom publike.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI