Iz druge perspektive: Knjige koje će vas inspirisati u 20-im, oblikovati u 30-im i prosvetleti u 40-im

Tekst: Maja Bunčić

Priča sa kojom ste se povezali može biti značajno više od zabavnog štiva – knjige menjaju perspektivu, pomažu da proširimo vidike i utiču na lični razvoj.

U različitim životnim razdobljima interesuju nas naravno različite teme, baš kao i u različitim fazama života, raspoloženja – godine su na kraju dana dosta okvirna kategorija, većina stvari u životu je individualna. Ipak, neke teme i događaji, a shodno tome i knjige koje se njima bave, specifične su baš u određenom životnom dobu.

Tako čitanje u 20-im može biti od velike važnosti za lični razvoj i rast, u 30-im godinama presudno je da se fokusirate samo na posao i druge obaveze, tada čitanje može da vas inspiriše i poveže sa drugima kroz diskusiju o različitim delima, dok u 40-im knjige pomažu u introspekciji i pogledu na život i ljude u njemu.

Zato može biti od presudne važnosti ne samo šta čitate i koliko, već i kada je najbolje vreme da se pročita određeno delo. Možda ćete se samo dobro zabaviti i nećete mnogo pažnje pridavati pouci priče, ali sasvim je izvesno i da ćete se povezati, prepoznati određene misli i teme, te ih videti u nekom novom svetlu.

Potrudili smo se da za vas pronađemo nekolicinu naslova koji bez sumnje ostavljaju uticaj i menjaju perspetivu u različitim razdobljima života.

1. „Buntovnica“ – Cheryl Strayed

U pitanju je knjiga memora koja govori o putovanju autorke od 1100 milja na Pacifičkom grebenu. Ovo delo je priča o samootkrivanju, ispunjena humorom i dubokim razmišljanjima o životu. Strayedova hrabro piše o svom putovanju i kako je to iskustvo promenilo njen život.

2. „Jedan dan“ – David Nicholls

Ova ljubavna priča koja će vam dati uvid u različite aspekte ljubavnih odnosa i načine na koje se oni mijenjaju s vremenom.

3. „Šta nam svet duguje“ – Mary Oliver

Zbirka je eseja koju je napisala Mary Oliver. Oliver piše o prirodi, životu, smrti i svemu između. Njen stil pisanja je poetičan i dubok, a ova knjiga će vas inspirisati da se više povežete sa prirodom i životom.

4. „Mleko i med“ – Rupi Kaur

Kaur piše o temama poput ljubavi, bola, ličnog rasta i feminizma na način koji je veoma dirljiv i inspirativan. Ova knjiga će vam pomoći da se povežete sa svojim emocijama i razmišljanjima.

5. „Male žena“ – Louisa May Alcott
Ovaj klasik američke književnosti priča je o životu četiri sestre koje žive u Masačusetsu tokom Građanskog rata. Savršena za svaku ženu kojoj je potrebna inspiracija od strane snažnih ženskih likovia, koji kroz borbe i izazove ostaju posvećene jedna drugoj. Ovo je takođe priča koja će vas podsećati na važnost porodice i prijateljstva.

Must read klasik

„Proces“ – Franz Kafka

Knjiga prati lik Josepha K. optuženog za zločin koji nije počinio. Kafka piše o birokratskoj mašineriji koja lako može da uništi nevinog čoveka. Ova knjiga je veoma važna za razumevanje moći sistema i kako se može zloupotrebiti.

1. „Moć sadašnjeg trenutka“ – Eckhart Tolle

Ova priča podseća da je sadašnji trenutak sve što imamo i da je sadašnjost jedina prilika da živimo svoj život u punom smislu. Autor, Eckhart Tolle, deli svoju filozofiju o tome kako se osloboditi stresa i anksioznosti i uživati u vremenu koje nemilosrdno prolazi. U pitanju je delo koje čini sa se povežete sa svojim unutrašnjim mirom i uživate u životu u punom smislu.

2. „Velike, male laži“ – Liane Moriarty
Roman koji prati tri majke u australijskom gradiću na obali govori o porodicama i tajnama koje ih muče. Knjiga istražuje teme poput braka, prijateljstva i roditeljstva, i pokazuje kako svi, iako naizgled vodimo uobičajene živote imamo i svoje tajne. Ovo je dinamičan roman pun iznenađenja
3. „Moja genijalna prijateljica“ – Elena Ferante

U pitanju je  prva knjiga u seriji „Napuljska tetralogija“ Elene Ferante. Roman prati prijateljstvo između dve devojčice, Elene i Lile, koje odrastaju u siromašnom kvartu Napulja. Kroz njihove živote i odnose, Ferante istražuje teme poput klase, roda, porodice, obrazovanja i politike.

4. „A Book of Common Prayer“ – Joan Didion
Roman prati naraciju o dve žene koje putuju u fiktivnu srednjoameričku državu, gde se suočavaju sa korupcijom, političkim nasiljem i pokušavaju da razumeju različite životne perspektive. Knjiga istražuje teme poput krivice, identiteta i vrednosti u savremenom svetu.
5. „High Fidelity“ – Nick Hornby

Rob Fleming, vlasnik prodavnice ploča prolazi kroz krizu srednjih godina i preispituje svoj život nakon raskida sa devojkom. Kroz humoristični ton, autor istražuje teme poput ljubavi, prijateljstva, muzike i odrastanja. Roman je dobio i filmsku adaptaciju sa John Cusackom u glavnoj ulozi, a potom i seriju sa Zoe Kravitz.

Must read klasik:

„Životinjska farma“ – George Orwell

Ova satira prikazuje farmu životinja koje se bore za svoja prava protiv ljudskih gazda. Knjiga se može tumačiti na mnogo različitih načina, a svakako će vam pružiti puno smeha i zabave. Ova čuvena satira nosi mnogo dubljih poruka o moći, revolucijama i društvu.

1. „Osećam se loše u vezi svog vrata“ – Nora Ephron
Ova na prvi pogled humoristička knjiga memoara, zapravo govori o starenju, ženskoj lepoti i životu u Njujorku. Američka spisateljica i scenaristkinja, kroz svoje zabavne priče i misli otvoreno govori o iskustvima u borbi protiv starenja i društvenih očekivanja.
2. „Puno sveća, mnogo torte“ – Anne Quindlen
U pitanju su memoari autorke koji govore o životu, starenju, porodici, prijateljstvu i ljubavi. Quindlen se priseća svojih iskustava iz detinjstva, odrastanja, braka i majčinstva, te daje svojevrsni savet čitateljima kako da prihvate i uživaju u svakom dobu svog života.
3. „Kako biti sam“ – Jonathan Franzen
„Kako biti sam“ je roman koji se bavi temama usamljenosti i pripadanja. Glavni likovi su dvojica prijatelja koji su različiti u svakom smislu, ali su ipak uspeli da stvore čvrstu vezu koja im pomaže da prebrode životne izazove. Franzen piše veoma životno, a ova knjiga će vam pomoći da se povežete sa svojim unutrašnjim svetom.
4. „Tajno društvo“ – Emily Midorikawa
Knjiga je koja istražuje veze i prijateljstva između nekih od najpoznatijih ženskih pisaca u istoriji, poput Jane Austen, Charlotte Bronte, George Eliot i Virginia Woolf. Knjiga prikazuje značaj ovih veza i kako su one uticale na rad ovih spisateljica, ističući važnost ženske solidarnosti u književnosti.
5. „U društvu žena“ – Grace Bonney
Žensko preduzetništvo i liderstvo, tema su ove knjige. Autorka je intervjuisala preko stotinu žena koje su uspešne u svojim karijerama, uključujući i umetnice, dizajnerke i preduzetnice. Knjiga pruža inspiraciju i savete ženama koje žele da se ostvare u poslu i životu.

Must read klasik:

„Sto godina samoće“ – Gabriel Garcia Marquez
„Sto godina samoće“ je klasični roman koji prati istoriju jedne porodice u fiktivnom južnoameričkom gradu Macondo. Jedinstveno i živopiso ispričana priča sa mnoštvom detalja, puna je fantastičnih elemenata i misterija, a Marquezov stil pisanja je magičan i prelep. Čitanje ovog romana će vas inspirisati da razmišljate o svojoj porodici i zajednici u kojoj živite na drugačiji način.
Foto: Promo

POVEZANE VESTI