Istražujemo: Stajleri za svaki tip kose

Tekst: Milena Veselinović

Tu negde, na prelazu iz salonskog feniranja rukama umešnog frizera, profesionalnih preparata i kućnog održavanja i nege kose, nalazi se izbor kvalitetnog alata koji će oblikovati frizuru na najbolji mogući način.

Koliko izbor dobrog uređaja igra važnu ulogu, mogu posvedočiti i vrhunski frizeri ali i svi koji svoje sređivanje ne mogu da zamisle bez upotrebe nekog od stajlera za kosu. Nezavisno od toga imate li deblju, tanku dlaku, kovrdžavu, ravnu kosu ili talase, uz pomoć nekog od stajlera možete sebi olakšati postizanje željene frizure koja će dugo trajati.

Nega pre svega

Svi uređaji za oblikovanje emituju određenu toplotu koja može biti štetna za dlaku. Obavezno koristite neki od proizvoda koji garantuju termičku zaštitu vlasi. Oni najčešće sadrže aminokiseline za jačanje, ovlaživače koji hidriraju kao i druga prirodna ulja, vodene polimere i silikone koji zaglađuju. Kada kosu izlažete visokim temperaturama koje dolaze od presa, stajlera ili fena, molekuli vode iz dlake isparavaju menjajući time strukturu vlasi, kreirajući pukotine ali i razgrađuju keratin, prirodni protein koji izgrađuje dlaku. Proizvodi ovog tipa dolaze u formi krema ili sprejeva koje je potrebno detaljno naneti i lepo rasporediti kako bi cela kosa dobila zaštitu.

Koja temperatura je potrebna za oblikovanje frizure?

Moderni uređaji sa smart tehnologijama imaju mogućnost da prepoznaju strukturu i kvalitet dlake. Neki mogu biti unapred podešeni na 185 stepeni, poput Ghd stajlera za kosu. To je optimalna temperatura koja se smatra dovoljno toplom da oblikuje pramenove na željeni način, a ne previše opasnom da suviše isuši dlaku i ošteti je. Naravno, ako je kosa negovana i bez oštećenja, može biti oblikovana i pri nižim temperaturama.

Kako odabrati stajler prema ličnim potrebama?

Osobe sa loknama koji žele da ih isprave najbolje će se snaći sa presama koje imaju široke keramičke ploče i jonsku tehnologiju koja zaglađuje dlaku, dok su prese manjih dimenzija zgodnije za kraće dužine. 

Prese i stajleri za kosu sa najboljim ocenama na tržištu:

  • Philips SenseIQ – Brzo i precizno oblikuje dok elegantno klizi kroz pramenove, koristeći sistem ispravljanja pri niskim temperaturama (170°C). Takođe poseduje smart tehnologiju koja prepoznaje temperaturu čime sprečava mogućnost pregrevanja vlasi, zadržava prirodnu vlažnost i čuva kosu dajući joj zdravi sjaj.
  • Dyson Corrale – Inovativna tehnologija fleksibilnih bakarnih ploča za ispravljanje dlake omogućava da postignete željeni rezultat sa manje toplote i bez višestrukih prelaza kroz pramenove koji nekada mogu previše oštetiti dlaku. Nema neugodnih kablova jer uređaj poseduje integrisanu bateriju pa je izuzetno jednostavan za korišćenje. Postoji tri podešavanja temperatura, 165, 185 i 210°C, prilagođenih svim tipovima kose.
  • Remington S6606 – Grejne ploče kod ovog uređaja su blago zakrivljene tako da vam omogućavaju 2 u 1 funkciju, da ispravljate kosu ali i pravite beach waves. Napredna keramička obloga poseduje uliveni antistatički turmalin koji omogućava presi da klizi preko vlasi bez napora, a easy grip hladni vrhovi olakšavaju kontrolu uređaja. Ima čak 5 podešavanja temperature, od 150 do 230°C. Remington stajler je dobar izbor za sve sa tankom ili ređom kosom.
  • Ghd Duet Style Hot Air Styler – Ovaj najnoviji uređaj kombinuje tehnologiju fena integrisanog u grejne ploče za što bolji efekat ispravljanja i sjaja, i prese. Poseduje četiri keramičke ploče kroz koje prolazi vazduh koji suši i istovremeno oblikuje. Dva različita režima rada omogućavaju da za kratko vreme osušite, ispravite ili ukovrdžate frizuru. Izuzetno je pogodan za gustu i deblju dlaku.
  • Philips BHB886 – Automatski uvijač biće otkriće za sve koji nisu previše vešti sa korišćenjem klasičnog figara za postizanje talasa i lokni. On ima ugrađeni pametni SmartGuard sistem za uvijanje bez straha od mršenja, kao i MoistureProtect tehnologiju koja sprečava isušivanje. Nega jonima daće sjaj i glatkoću, a 3 različite postavke temperature olakšaće vam upotrebu i pronalaženje odgovarajućih podešavanja za vaš tip kose.
  • T3 Lucea – Ima 9 podešavanja temperature i pruža optimalnu toplotu za svaki tip frizure. T3 Rapid HeatIQ tehnologija obezbeđuje brzo zagrevanje bez frizz efekta na dlaci, a glatke ploče odlično klize kroz pramenove ispravljajući ih bez teškoće. Zbog malih grejnih ploča bolji je izbor za kratke kose.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI