Istražujemo koliko tajni se krije u svetu speakeasy barova – ovo su mesta u Beogradu koja možete posetiti

Tekst: Milena Veselinović

Nastali još u vreme prohibicije u Sjedinjenim Američkim Državama, početkom 20. veka, o ovim mestima se nije glasno govorilo, ali se za njih itekako znalo.

Nadmudrivanje sa zabranama, nesagledivi biznis potencijali, kao i želja da se svetu speakeasy barova pridruže i njujorški predstavnici podzemlja predvođeni Al Kaponeom i Frenk Kostelom, doveli su do popularizacije ovih mesta, i njihove ekspanzije širom sveta.

Šta je speakeasy bar koncept?

Bez istaknutih reklamnih znakova po zidovima, upadljivih izloga koji bi privlačili poglede, bez bilo kakvih javnih isticanja mesta i adrese, nekada ilegalni speakeasy barovi funkcionisali su besprekorno i bili izuzetno zanimljivi. Odlazilo se na preporuku, bilo je potrebno pronaći skriveni ulaz i izgovoriti tajnu lozinku, kako bi se otključala vrata noćnog sveta i hedonizma. Prohibicija je imala za cilj da zabrani konzumaciju alkohola ali je ironično dovela do potpuno suprotne stvari – cvetanja ilegalnih barova. Tajna okupljališta varirala su od raskošnih klubova sa džez bendovima i plesnim podijumima, do zagušljivih mračnih prostorija, podruma i malih stanova. Kada je period prohibicije okončan 1933, to nije značilo kraj za ova mesta. Danas su ovi barovi retro šarma vrlo popularni u svetu i kod nas, a za vas otkrivamo nekoliko mesta sličnog koncepta koja možete potražiti u Beogradu.

Welcome home, poručuje Riddle bar

Svet je možda jedna velika zagonetka, ali uvek ste ’’dobrodošli kući’’ – upravo tako piše iznad velikih vrata u jednoj od najpopularnijih popločanih ulica u samom centru Beograda. I šapnućemo vam da baš ta vrata vode do Riddle bara. Otvoren pre par godina, inovativnim konceptom i kvalitetom uspeo je da se izbori za svoje ime na noćnoj mapi grada. Ovde ne postoji klasična karta pića, već će barmeni nakon konsultacija sa vama, izmiksati neki od autorskih koktela čiji ćete sastav želeti sami da odgonetnete. U prijatnoj atmosferi koja podseća na intimne njujorške barove, Branka će saslušati vaše tajne, a barmeni će se potruditi da vam udele koju životnu mudrost.

Tiho, tiho, tiše draga Isabel

Ako ste u potrazi za novom frizurom, a zateknete se u Njegoševoj ulici ili negde u kraju, na parnoj strani između brojeva 8 i 12, onda ste na pravoj adresi, jer se upravo tu nalazi ovaj bar. Iza skrivenih vrata frizerskog salona, dočekaće vas još jedna ispunjena flašama pića, koja će vas stepenicama spustiti pravo u misteriozni noćni svet koji obećava nezaboravan provod. Isabel bar je mesto osmišljeno da vas pokrene iz zone komfora, inspiriše spajanjem nespojivih ukusa i ponudi utočište svima koji su u potrazi za istinskim uživanjem. Ovde se savršeni kokteli prepliću sa istančanom muzikom, kreirajući ambijent koji garantuje doživljaj za pamćenje.

Hanky panky, stari duh u novom ruhu

Zakoračite u svet Hanky Panky Belgrade, gde svaki koktel predstavlja više od običnog pića – ovo će biti vaše uzbudljivo putovanje kroz raznoliki pejzaž ukusa i aroma. Klasični napici i inovativne mešavine se stvaraju sa strašću, kombinujući vrhunske destilate, sveže sastojke i Hanky Panky prstohvat kreativnosti. Svakim gutljajem, gosti će biti povedeni na nezaboravno iskustvo, a obradovaće vas vest da Hanky Panky uskoro otvara svoja vrata na novoj adresi, stay tuned.

Beogradski koktel klub – mesto retro uspomena

Ako krenete ka Kalemegdanu, Uzun Mirkovom ulicom, u blizini raskršća sa ulicom Kralja Petra, u neposrednoj blizini kultne beogradske zgrade u zelenim pločicama, nalazi se maleni bar iza visokih vrata, koji diše speakeasy konceptom. Vrsni barmeni oslušnuće vaše preferencije i prema željama koje naglasite, napraviće vam koktel za koji smo uvereni da će vam se dopasti. Lenja Buba bar, za istinske hedoniste: U jedinstvenom svetu koktel bara „Lenja Buba“, smeštenog u okviru destilerije i restorana, hedonizam susreće tradicionalne korene. Ovaj ekskluzivni kutak je pravo utočište za ljubitelje specifičnih ukusa i onih koji cene trenutke mira i zadovoljstva. U „Lenjoj Bubi“, vreme kao da sporije teče, omogućavajući svakom gostu da u potpunosti uživa u bogatstvu aroma i ukusa koji spravljeni kokteli nude. Postoji samo 12 mesta za sedenje, pa su intimnost i lični pristup barmena koji će vas povesti kroz spektar jedinstvenih koktela pripremljenih sa najfinijim rakijama, zagarantovani.

Dok večeri u Beogradu plešu svoj tajanstveni ples otkrivajući slojeve istorije i savremenih priča, naše putovanje u univerzum speakeasy barova je samo delić onoga što vas čeka da istražite. Nismo dali tačne adrese kako bismo vas motivisali na avanturu i probudili u vama istraživački duh koji je suština pravog uživanja u noćnom provodu U potrazi za skrivenim draguljima, nalazi se odlična prilika da se upustite u igru otkrivanja, testirate svoje detektivske veštine, upotrebite koju Google mapu, i prepustite se iskustvu koje će vas zabaviti.

Foto: Promo, Instagram

POVEZANE VESTI