Istraživali smo novu skincare rutinu – ovako izgleda skin cycling

Tekst: Milena Veselinović

Kada je Whitney Bowe, sertifikovana dermatološkinja iz Njujorka u aprilu 2021. godine objavila svoj režim nege od četiri dana, malo je ko mogao tada pretpostaviti da će upravo ta rutina postati pravi hit na društvenim mrežama.

Danas videi pod oznakom #skincycling na TikToku broje preko 500 miliona pregleda i sve su popularniji.

Šta je skin cycling?

Ovo je režim nege koji se sprovodi tokom četiri dana. Najjednostavnije pojašnjenje bi se sastojalo u tome da su prva dva dana predviđena za nanošenje aktivnih sastojaka, a naredna dva za odmor i oporavak. Međutim, kako ta zamisao izgleda u praksi i u čemu se ovaj princip nege sastoji?

Skin cycling režim sprovodi se u večernjim satima.

Prvo veče – eksfolijacija:  Kada se upuštate u ovaj proces, imajte na umu da sve počinje hemijskim pilingom. On se uvek koristi nakon skidanja šminke i detaljnog čišćenja. Ovaj postupak oslobađa lice viška mrtvih ćelija sa površine i olakšava kasnije nanetim sastojcima da se bolje upiju. U tu svrhu možete koristiti tonik CosRX na bazi AHA/BHA kiselina koji će odraditi fantastičan piling.

Drugo veče – retinol: Ovaj ultra popularni anti-aging sastojak zaglađuje kožu i oporavlja njenu strukturu. Počnite sa malim dozama retinola kako biste sprečili iritaciju. Za početak ga koristite samo jednom nedeljno i obavezno preko njega nanesite hidratantnu kremu. Retinol je jedna od formi vitamina A koja je zaslužna za stimulaciju obnavljanja ćelija. Njime se postiže glatka koža bez bora, tamnih fleka i akni.

Treće i četvrto veče – hidratacija i oporavak: Dermatolozi preporučuju da se nakon dve uzastopne večeri aktivnih sastojaka, narednih dana napravi pauza i pažnja posveti isključivo hidrataciji. Negu kao i inače započinjete čišćenjem, zatim nanesite par kapi seruma za hidrataciju. Nakon što se on upije, odaberite kremu na bazi hijaluronske kiseline, ceramida ili glikoproteina koji će oporaviti epitel. Jedan od sigurnih izbora je Kiehl’s Ultra Facial Cream.

Da li je skin cycling dobar za nas?

Doktorka Whitney naglašava da pre bilo kakvog menjanja rutine, dobro upoznamo svoju kožu i istražimo njene potrebe, budući da su one individualne za svakog od nas. Važno je istaknuti da se počinje sa niskim dozama aktivnih sastojaka, uz postepeno povećavanje u zavisnosti od stanja i željenih rezultata.

Sa druge strane, osobe sa osetljivom licem sklonim ekcemima najverovatnije neće moći da tolerišu dva aktivna sastojka tokom nedelju dana. U ovim situacijama, preporučuje se da se prve nedelje krene samo sa jednim, a u zavisnosti od adaptibilnosti kože, tokom naredne nedelje uvrsti i drugi. Jedna od mogućih reakcija na uvođenje retinola je perutanje ali i pojava akni jer se epidermis na ovaj način čisti i izbacuje toksine. Ovo međutim, ne bi trebalo da vas brine jer se radi o prolaznoj reakciji.

Očekivani rezultati

Vaša koža će postepeno oporaviti svoju zaštitnu barijeru i biće otpornija. Ovaj režim nege ne zahteva da nanosite desetine različitih skincare proizvoda čime izbegavate zapušavanje pora i pojavu komedona. Zahvaljujući pažljivo selektovanim aktivnim sastojcima, vaše lice će zakoračiti u novu eru blistavosti, elastičnosti i sveukupno lepšeg izgleda.

Ovaj metod nege najpogodniji je za osobe sa normalnom ili masnom kožom. Skin cycling može biti koristan jer se izbegava nepotrebno gomilanje proizvoda na policama, a takođe se ne nanose slojevi preparata na lice. Nega je svedena i pažljivo koncipirana, a taj pristup je nešto čemu bi trebalo težiti.

Kao i u životu, balans je ključ, a ovaj inovativni pristup pruža vam upravo to. Lepota je u jednostavnosti, a skin cycling je prava ilustracija toga.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI